Lezersreacties

Er is ruimte in overvloed rond Paleis Het Loo, aan de rand van Apeldoorn.  Beeld Brunopress
Er is ruimte in overvloed rond Paleis Het Loo, aan de rand van Apeldoorn.Beeld Brunopress

Bouw rond Paleis Het Loo lost vele problemen op

Afgelopen weekend maakte ik voor het eerst van mijn leven een wandeling in tuin en park rond Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ik kwam ogen tekort, schitterend. Maar ook krankzinnig groot: het staatsdomein heeft vier keer het oppervlak van het Amsterdamse Bos. Het kroondomein eromheen is nog weer vele malen groter. En het was er niet druk.

Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar laat veel meer mensen profiteren van deze ruimte. Als Willem-Alexander zijn recht op jacht opgeeft en een derde van het landgoed wordt bebouwd met hoogbouwflats zoals in de Bijlmer, dan kunnen er tot een half miljoen mensen wonen. Geef de woningen aan asielzoekers, zodat die de grote steden niet meer overspoelen. Bouw er scholen en vijf mega-ziekenhuizen en help de asielzoekers om de taal te leren en zorgdiploma’s te halen, zodat er geen opnamestops meer ­nodig zijn, er voldoende medische hulp voor ouderen is en zodat asielzoekers zinvolle ­arbeid kunnen leveren. Je kunt het in vier jaar gerealiseerd hebben. Als het te kostbaar wordt: zet er fabrieken voor medische ­zaken, zodat er geld wordt ­verdiend. Zo pakken we de ­woningnood, het asielzoekersprobleem én het capaciteitsprobleem in de zorg in één klap aan. En nog steeds blijft er veel mooie natuur over.

Alex Blanchard voormalig Europees bokskampioen Amsterdam

Een lozing ‘van’ of ‘door’ criminelen?

Op de voorpagina (Trouw, 10 juni) staan artikelen aangekondigd over drugsafval in Brabant. Als ondertitel staat er: ‘Zware verontreiniging na lozing criminelen’. Kunt u ook uitleggen of ik hier moet lezen: na ­lozing ‘van’ of ‘door’ criminelen?

Gisela Hoeve Zaandam

We moeten het telen van plantaardige drugs legaliseren

Helaas zal het gebruik van drugs ­blijven, maar om het gebruik van chemische drugs te verminderen, zouden wij het telen en het gebruik van plantaardige drugs, zoals wiet, moeten legaliseren. Dit zouden onze regeringsleiders moeten beseffen ter bescherming van onze natuur en gezondheid.

Franco Morittu Amersfoort

Zie drugsafval maar eens uit ons drinkwater te filteren

Een droevig stemmende pagina drie (Trouw, 10 juni): lozing drugsafval en intimiderende Feyenoordfans. Beide onderwerpen hebben als basis: luxe. Zolang men synthetische, drugs koopt, zal er productie zijn. Het gebruik van dit luxeproduct door de jongere generatie krijgt binnen tien jaar desastreuze gevolgen, zie drugsafval maar eens uit ons drinkwater te filteren. Zoals de ­huidige jongeren terecht in opstand komen tegen het luxe leventje van de generatie voor hen, zullen de ­volgende generaties op hun beurt vervloeken waar de huidige generatie van geniet: drugs. De nieuwe Kuip is ook een luxeprobleem. Ik zou zeggen: wees blij met de mogelijkheden.

Atie Klaver Wijk bij Duurstede

De keuze moet liggen bij de kinderen zelf

Met verbazing lees ik dat nog nagedacht moet worden of gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar gevaccineerd gaan worden (Trouw, 10 juni). Hoe raar is dat: kinderen vanaf 12 jaar mogen al wel beslissen over hun eigen euthanasie. De keuze dient te liggen bij de kinderen zelf, zeker nu de Europse medicijnen­autoriteit een vaccin heeft goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep. Laat de overheid gewoon doorgaan met uitnodigen als de geboortejaren 2003-2009 aan de beurt komen om gevaccineerd te mogen worden.

Anne-Marie Oppelaar Utrecht

Verdriet en vreugde tot in lengte van jaren aan elkaar verbonden

Het interview met Marten de Roon (Sport, 10 juni) suggereert dat Daley Blind op 9 juni 2014 de fameuze voorzet gaf op Robin van Persie. Dat was echter op 13 juni van dat jaar. Die ochtend overleed mijn moeder in het gezelschap van de gehele familie. ’s Avonds juichten wij om het fenomenale doelpunt van Van Persie tegen Spanje. Die twee gebeurte­nissen van verdriet en vreugde zijn voor ons tot in lengte van jaren aan elkaar verbonden.

Ed Mulder Papendrecht

Betoog Berend Jansen bevat onjuiste aannames

Het betoog van huisarts Berend Jansen (Opinie, 8 juni) over de Gezondheidsraad bevat feitelijk onjuiste aannames. Jansen stelt dat de Gezondheidsraad adviseerde tot een ‘AstraZeneca-prikpauze’. Dat klopt niet: de minister van VWS besloot op 14 maart tot de eerste pauze na berichtgeving over gevallen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes in Denemarken en Noorwegen. De tweede keer (2 april) volgde een pauze na berichtgeving door de Europese ­Medicijnenautoriteit. Pas daarna, op 9 april, bracht de Gezondheidsraad advies uit: ga door met vaccineren, zet daarbij AstraZeneca in voor zestigplussers en gebruik voor jongere groepen andere vaccins.

Maarten Hagg woordvoerder ­Gezondheidsraad Den Haag

Ik dacht in een beschaafd land te wonen

Nu blijkt dat er het afgelopen jaar echt roofbouw is gepleegd op het zorgpersoneel, schaam ik me plaatsvervangend. Dat we in zo’n wel­varend land zo met onze artsen en verpleegkundigen omgaan. Ik dacht in een beschaafd land te wonen.

Julia Vlek Amstelveen

Tuig van de richel

Ik zal het niet in mijn hoofd halen journalisten te betitelen zoals Geert Wilders doet. Maar als ik mij herinner hoe, toen, kerkgangers onder ­andere in Urk benaderd werden, als ik zie hoe politici op het Binnenhof soms benaderd worden, vind ik het niet helemáál onbegrijpelijk of vreemd.

Greetje Weehuizen IJmuiden

Stop met onze kinderen bang maken

Met verbazing en ergernis lees ik over kinderen die op de basisschool gedenktekens maken voor omgekomen vluchtelingen (Trouw, 9 juni). Op deze wereld sterven elk uur tientallen kinderen vanwege oorlog en honger. Dan is het toch beter onze kinderen daarmee te leren omgaan en de context van dit leed bij te brengen, in plaats van hen bang te maken? Laat een kind kind zijn en hou op met deze indoctrinatie.

Frank Hendriks Nijmegen

Ambtenaren kunnen nog steeds niet met computers omgaan

Ambtenaren en computers – nog steeds geen goede combinatie. Al in de tijd van de actieve staatssecretaris Egas, die in 1965 en 1966 staatssecretaris van CRM was in het kabinet-Cals, was bekend dat veel ambtenaren problemen hadden met computers. Destijds was bekend dat de computers in de gang stonden, omdat de ambtenaren er niet mee om konden gaan. Veel is er nog niet verbeterd. Dat blijkt wel uit het artikel (Trouw, 9 juni) op de voorpagina van uw uitstekende krant (bij de vroegere reclamekreet ‘misschien wel de beste krant van Nederland’ mag wat mijn man en mij betreft het woord ‘misschien’ weggelaten worden).

Elselinde van den Berk Lisse

Stop met eenzijdige artikelen over klimaat en slavernij

Te oordelen naar de geplaatste lezersbrieven heeft de Partij voor de Dieren nu ook zitting in de redactie van uw krant. Voeg daar de eenzijdige artikelen over klimaat, slavernij en wat dies meer zij aan toe, dan begrijpt iedereen mijn ergernis over de koers die Trouw de afgelopen jaren heeft gekozen: van redelijk objectief naar radicaal populistisch-links.

Rob Marttin Nijmegen

Geef een lijstje met gebruikte afkortingen

Het zou de krant sieren, als zij aan het einde van haar artikelen altijd een lijstje zou geven van alle gebruikte afkortingen. In het artikel over het UWV zocht ik tevergeefs naar de betekenis van deze afkorting. WW werd wel uitgelegd.

Berend Visser Baarn

Ik kreeg opnieuw koude rillingen

De documentaire over de prachtige Westfriese tulpenkwekende familie Schouten was al indrukwekkend, maar bij het lezen van het commentaar van Renate van der Bas (Tele­visierecensie, 9 juni) kreeg ik opnieuw koude rillingen.

Ari Dekker Enkhuizen

Laten we de Ubuntu-filosofie om­armen

Een column met een gouden randje zou ik die van Babah Tarawally willen noemen (Opinie, 10 juni). Al ­lezende voelde deze column als een verfrissende en heldere waterval. ­Laten we de Ubuntu-filosofie om­armen.

Suzanne van der Kooij Den Hoorn

Een eigen keuze op ethische en medische gronden

Babah laat in zijn column zien welke facetten er langskomen, al dan niet aangedragen door derden, alvorens tot het besluit te komen om je al dan niet te laten vaccineren. Dit is een goed voorbeeld van hoe iemand op ethische en medische gronden tot een eigen keuze komt.

Jaap Troost Tilburg

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden