Langgekoesterde wens

Zzp’ers kunnen adres KvK-register binnenkort mogelijk afschermen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Alle eenmanszaken, waaronder veelal zelfstandigen zonder personeel, kunnen straks hun vestigingsadres helemaal laten verbergen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

ANP

Dat wil minister Micky Adriaansens (economische zaken), die haar visie op het register naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het afschermen van die adressen, voor zelfstandigen vaak het thuisadres, is al langer een wens van de Tweede Kamer. Vooral voor freelancejournalisten en zelfstandige advocaten kan dit bedreigende situaties voorkomen. Maar ook voor andere beroepen die met bedreigingen te maken krijgen zal zo’n oplossing soelaas bieden.

Nu kunnen vestigingsadressen van bepaalde beroepsgroepen op verzoek - bijvoorbeeld naar aanleiding van een dreiging - worden afgeschermd. Maar dan is het vaak al te laat.

Wanneer het nieuwe beleid ingaat, is nog niet duidelijk: belanghebbenden mogen in september nog reageren op de voorstellen. Intussen heeft de minister de KvK gevraagd coulant te zijn en “dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren”.

Postbus of alternatief postadres verplicht

Ondernemers moeten wel een postbus registreren of een ander alternatief postadres. Overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst kunnen de gegevens nog wel inzien, net als andere instanties die hier wettelijk toestemming voor hebben, zoals advocaten en deurwaarders. In sommige gevallen hebben ook private clubs redenen om deze gegevens in te zien. Zij moeten straks geautoriseerd worden.

Ook wil Adriaansens een verbod op het gebruik van gegevens voor bijvoorbeeld reclame en marketing. Telefoonnummers en e-mailadressen worden voor alle ondernemers niet meer openbaar gemaakt, als het aan Adriaansens ligt.

Volgens de bewindsvrouw gaat het Handelsregister zo met de tijd mee. “Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhooggaat.” Ze sprak in debat met de Kamer al eerder van een kantelpunt.

Eerste stap gezet

Lange tijd vond de Kamer van Koophandel en de politiek dat het Handelsregister zo veel mogelijk informatie moest geven. Omdat dit nu verandert, zijn andere maatregelen nodig, zoals het openbaar registreren van beroepsverboden die de rechter heeft opgelegd.

Het voorstel ‘lijkt goed nieuws’, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), hoewel de privacywaakhond pas kan ‘bepalen of zzp’ers hier écht voldoende mee worden beschermd’ als ze uitgewerkte plannen heeft bestudeerd.

De AP wijst bovendien naar andere overheidsregisters als het Kadaster ‘waarin kwaadwillenden de woonadressen van mensen kunnen opzoeken’. Adriaansens heeft dus een eerste stap gezet, ‘maar er is nog werk aan de winkel voor het kabinet’, aldus de toezichthouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden