GoedemorgenHuishoudgeld

Zoveel financiële irritaties tussen echtgenoten zijn er niet

null Beeld

Als er ergens veel onenigheid over is in huishoudens is het geld. Mannen vinden de aankoop door hun vrouw van het twintigste paar schoenen onnodig, vrouwen vinden weer dat hun partner te veel dure hobby’s heeft. Denk maar aan de auto die voor de deur staat. Of dat dure horloge. Dat is althans de breed gedeelde gedachte over financiële irritaties. In de praktijk valt het wel mee, blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van het tijdschrift Quest.

Slechts 13 procent van de mannen vindt dat hun geliefde geld over de balk smijt in schoenen- en kledingwinkels. En maar 9 procent van de vrouwen ergert zich aan het koopgedrag van haar man op het gebied van hobby’s. Wel klaagt 8 procent van de echtgenotes over de aankoop van drank. Onduidelijk is of dat vanwege de huishoudportemonnee is of vanwege de alcohol.

Alles op een hoop

Goede afspraken over de inhoud van het huishoudpotje kunnen wel helpen dat er niet te veel ruzie is over geld. De meeste stellen gooien echter al het geld op één hoop. In 42 procent van de gevallen komt al het geld binnen op één bankrekening en daaruit wordt alles betaald, blijkt uit hetzelfde onderzoek in Quest. Bij 15 procent van de koppels maken beide geliefden elke maand hetzelfde bedrag over naar een gezamenlijke rekening. 11 procent vindt dat niet eerlijk genoeg, en maakt allebei hetzelfde percentage van het inkomen over.

6 procent maakt er zo’n precisieklus van dat beide partners na inleg in het gezamenlijke potje precies evenveel eigen geld overhouden voor ‘onzinnige’ uitgaven. Verder doet 8 procent het nog op de ‘ouderwetse’ manier: een partner (meestal een man) betaalt alles, en geeft zijn geliefde maandelijks wat geld. De rest van de mensen lost de kwestie rond het huishoudpotje op een andere manier op.

Lees ook:

‘Mijn schoonouders zijn een pinautomaat voor onze kinderen’

Zij doorkruisen met hun giften de financiële opvoeding die wij de kinderen willen meegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden