ABP

Zorgen om pensioenopbouw van vrouwen in het onderwijs

Corien Wortmann Kool, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP. Beeld ANP

Pensioenfonds ABP maakt zich zorgen om haar vrouwelijke deelnemers, vooral uit het onderwijs. Die bouwen veel minder pensioen op dan mannen. Daarom nodigt het fonds nu vrouwen uit voor een gratis cursus.

Vrouwen in het onderwijs bouwen veel minder pensioen op dan hun mannelijke collega’s. Gemiddeld is dat verschil zo’n 40 procent. Hoofdreden is dat vrouwen veel vaker parttime werken, terwijl ze lang niet allemaal blijken te weten wat dat met de toekomstige pensioenuitkering doet. Pensioenfonds ABP noemt dat zorgelijk en lanceert dinsdag een campagne met onder meer gratis financiële cursussen.

ABP beheert het pensioengeld van 2,9 miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren en leraren, en liet vorige maand een groot onderzoek uitvoeren onder ruim een miljoen van die deelnemers.

Net na het afstuderen staan vrouwen er qua pensioenopbouw opmerkelijk genoeg iets beter voor dan mannen. Daarna, zo na de 27e verjaardag, slaat het om, door een grotere voorkeur voor deeltijdwerk. In het basisonderwijs kiezen vrouwen vier keer zo vaak voor parttime werk als mannen, en dan ook nog eens met minder uren dan parttime werkende mannen.

Inkomensverschillen

Dat komt hard terug in de pensioenopbouw: juist vanaf jonge leeftijd heeft weggelegd pensioenvermogen lang de tijd om te renderen. In het primair onderwijs lopen de jaarlijkse uitkeringen vanaf de pensioenleeftijd uiteen van ruim 18.000 euro voor mannen tot iets meer dan 10.000 euro voor vrouwen. De inkomensverschillen - wat de leraren verdienen vóór hun pensioen - zijn ook fors, maar toch kleiner: 30 procent in de gehele ABP-populatie. Dat komt dus waarschijnlijk doordat hun geld minder lang rendeert.

In een tweede onderzoek keek onderzoeksbureau MWM2, ook in opdracht van ABP, naar de persoonlijke situatie van vrouwen in het basisonderwijs. Bij zo’n tweederde verdient een partner het gros van het inkomen. De meeste vrouwen blijken zich wel in hun financiën te willen verdiepen, maar stellen dit vaker uit dan mannen of weten vaker niet waar te beginnen.

ABP komt nu met Realitycheck, een jaarprogramma waarmee vrouwen meer zicht op hun toekomstige inkomen moeten krijgen. Wat een scheiding, deeltijdwerken of sabbatical met je pensioen doet moet zo sneller duidelijk worden. Dinsdagochtend opende koningin Maximá de campagne. Onderdeel daarvan is een gratis training voor deelnemers van het fonds.

Na een scheiding

Natuurlijk zijn er ook mannen die weinig zicht op hun pensioen hebben. En heel veel vrouwen die exact in de gaten hebben wat allerlei levenskeuzes daar voor invloed op hebben. Is de campagne niet onnodig betuttelend?  “Je hebt altijd de kans dat je gaat overinformeren”, zegt woordvoerder Asha KhoenKhoen. “En veel mensen zijn inderdaad goed op de hoogte. Dat is heel mooi, die hoeven we niet meer te bereiken. Maar tegelijkertijd zijn er de nieuwe, harde cijfers over de groep die er vaak weinig van weet. Er is nog veel werk te verzetten.”

Het fonds heeft gesprekken met vrouwen op leeftijd die net een scheiding achter de rug hebben en hun pensioenuitkering ineens enorm zien dalen. “Die zeggen ons vaak: ‘zó’n groot effect van de scheiding had ik niet verwacht’. Dát soort situaties willen voorkomen.”

Lees ook:

Vrouw loopt wat betreft pensioen maar langzaam in op man

De vrouwenemancipatie werkt met vertraging door in de wereld van de gepensioneerden: nog altijd hebben vrouwen minder pensioen opgebouwd dan mannen.

Twee op de drie vrouwen maakt bij scheiding geen afspraak over pensioen

Tijdens een echtscheiding blijven de gevolgen voor het pensioen vaak onbesproken, wat tot onnodige problemen leidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden