KwartaalcijfersBasic-fit

Zeven keer zo veel videolessen als voorheen, maar meer kan Basic-Fit nu niet doen

Topman Rene Moos van Basic-Fit zegt dat sporten kan helpen bij het afhouden van het coronavirus. Het bedrijf zit in zwaar weer doordat alle filialen gesloten zijn.Beeld ANP

Basic-Fit boerde heel goed dit jaar, tot de coronapandemie intrad. Nu probeert de fitnessketen met videodiensten en veel krediet overeind te blijven.

In de fitnesswereld zorgt het coronavirus voor een heropleving van een jaren-tachtig-hype: video’s waarin instructeurs in strakke pakjes de huiskamer binnenkomen. Basic-Fit, de fitnessketen uit Hoofddorp met meer dan 800 vestigingen in heel Europa, heeft het gebruik van haar videolessen zeven keer over de kop zien gaan sinds januari.

Dat is een schrale troost nu al haar filialen sinds 16 maart gesloten zijn op last van de overheid. Topman Rene Moos benadrukte bij het presenteren van de kwartaalcijfers woensdagochtend nog hoe belangrijk het is dat mensen hun oefeningen blijven doen om hun afweersysteem te sterken tegen Covid-19. Maar feit blijft dat de inkomsten hard opdrogen nu er geen bezoeker meer binnenloopt, nu niemand meer drankjes bestelt of geld in de drankjesautomaat gooit.

Om dit soort klappen op te vangen, is inmiddels 40 miljoen euro aan krediet binnen van ABN Amro en Rabobank. Daar wil Basic-Fit nog eens 60 miljoen euro bij lenen van de banken, al wacht het daarvoor nog op garantiestelling vanuit de overheid. Ondertussen heeft het bedrijf al wel overheidssteun bij het doorbetalen van de lonen. Vooralsnog is het de bedoeling dat geen van de vijfduizend medewerkers zijn baan verliest. 

Compensatie voor de leden

Huur en andere lopende kosten wist het management in samenspraak met verhuurders en andere tegenpartijen met 65 procent terug te brengen. Daardoor stroomt er nu maandelijks nog 15 miljoen euro uit het bedrijf. Alle geplande nieuwe filiaalopeningen zijn stopgezet. Vanaf mei stoppen alle abonnementen tot nader orde. Klanten konden hun geld voor april terugkrijgen, maar ook kiezen voor extra korting later in het jaar of andere voordeeltjes. Driekwart van de leden koos voor een van die gedeeltelijke compensatie-opties, waarmee ze toch nog voor wat inkomsten zorgen. En samen met de 75 miljoen euro die nog in kas zat, denkt Basic-Fit de intelligente lockdown gewoon te kunnen uitzingen.

Kennelijk zien beleggers dat net iets anders. In de uren na bekendmaking van het kwartaalbericht ging de aandeelprijs tot wel 6 procent onderuit.

Dat terwijl het jaar nog zo vlammend begon. In de eerste drie maanden kwamen er 44 nieuwe clubs bij. Dat brengt het totaal op 828, waarvan 202 in Nederland. Ook mocht de fitnessgigant in het eerste kwartaal 100.000 nieuwe leden bijschrijven, zodat het totaal nu op 2,32 miljoen uitkomt. De omzet steeg in 2020 met 15 procent vergeleken met het begin van 2019, en bedraagt nu 137,5 miljoen euro.

Sterker uit de crisis

Maar die mooie cijfers kwamen toch allemaal van voor 16 maart, het pre-coronatijdperk. Hoe nu verder? Dat is zo onzeker dat Basic-Fit zijn verwachtingen voor de rest van het jaar moet intrekken. Topman Moos wil wel meer investeren in virtuele diensten. Wat apps en videobegeleiding betreft hoopt hij zo zelfs sterker uit de crisis te komen.

Verder moet een soort registratiesysteem er straks voor zorgen dat leden zich op specifieke tijden kunnen inschrijven voor zalen en apparaten. Zo wil Basic-Fit het sporten op locatie toch mogelijk blijven maken, ook in een anderhalve-meter-economie.

Lees ook:

Basic-Fit is nog steeds in topconditie

Het succes van sportschool Basic-Fit in West-Europa lijkt niet te stuiten.

Waarom er nog altijd meer sportscholen bij komen

Er blijven maar sportscholen bij komen. Twee grote Nederlandse spelers, Basic-Fit en Fit20, hebben ook succes over de grens. Allebei met een totaal andere kijk op bewegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden