Shell

Zembla: Shell-medewerkers saboteren olieleidingen

Olie in het water aan de oever van de kreek door het dorp Goi, in Ogoniland, Nigeria, als gevolg van meerdere lekkages in een pijpleiding van Shell. (Foto uit 2013.)  Beeld ANP
Olie in het water aan de oever van de kreek door het dorp Goi, in Ogoniland, Nigeria, als gevolg van meerdere lekkages in een pijpleiding van Shell. (Foto uit 2013.)Beeld ANP

In de Nigeriaanse oliedelta kunnen schoonmakers verdienen aan extra vervuiling. Shell-medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de olie blijken zelf betrokken bij het veroorzaken van lekkages, omdat ze daar financieel van profiteren. Dat meldt tv-programma Zembla donderdagavond.

Hans Nauta

Nog altijd kampt Shell met lekkages bij de olieproductie in Nigeria, en een flink deel daarvan ontstaat door sabotage en oliediefstal. Televisieprogramma ‘Zembla’ meldt donderdagavond in de uitzending ‘De hel van Shell’ dat medewerkers van Shell zelf betrokken zijn bij het veroorzaken van lekkages, omdat ze daar financieel voordeel uit halen.

Het gaat om Shell-medewerkers die op lokaal niveau verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de olie of de betrekkingen met de gemeenschappen onderhouden. “Shell-medewerkers halen lokale jongeren over om pijpleidingen te vernielen. En als er dan schoongemaakt moet worden, worden diezelfde jongeren ingehuurd”, zegt Washington Odeibodo, een bewoner van het vervuilde dorp Ikarama, in de uitzending.

Een voormalige Shell-beveiliger die zelf pijpleidingen heeft vernield, verklaart tegen Zembla dat Shell-opzichters geheime afspraken maken met jongeren uit verschillende regio’s en het geld voor de schoonmaak delen.

Milieuramp

Shell en de Nigeriaanse dochteronderneming SPDC zeggen niets te weten van de betrokkenheid van werknemers of aannemers bij het veroorzaken van olielekkages. Volgens Zembla blijkt uit documenten dat SPDC al wel op de hoogte was.

Ook wist de Nederlandse ambassade in Nigeria van het probleem af. In november 2018 bezocht de toenmalige ambassadeur Robert Petri het dorp Ikarama. Bewoners klaagden over corrupte Shell-medewerkers die lekken veroorzaken. Op videobeelden is te zien dat Petri de bewoners belooft om de informatie met Shell en de regering te delen. Dat is vervolgens niet gebeurd, bevestigt het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken tegen Zembla. De uitzending door BNNVara op NPO2 is mede gebaseerd op onderzoek van Milieudefensie.

De olielekkages hebben in het zuiden van Nigeria voor een milieuramp gezorgd. Nederland is sinds 2013 als bemiddelaar betrokken bij het opruimen van een deel van de verontreinigde gebieden. De schoonmaak van de oliedelta ‘verloopt helaas langzamer dan verwacht’, schreef minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking in augustus aan de Tweede Kamer. Niet alleen is het werk complex en zijn er te weinig goede aannemers, maar ook komen er steeds nieuwe lekkages bij.

Vervuiling als inkomstenbron

Die nieuwe vervuiling ontstaat deels door de oliemaatschappijen zelf. Shell is bijvoorbeeld al jaren bezig om oude, roestende olieleidingen te vervangen. Daarnaast had Shell vorig jaar 156 lekkages in Nigeria door sabotage en diefstal, bijna de helft meer dan in 2018. Volgens het laatste duurzaamheidsverslag van Shell stroomde hierdoor 2000 ton ruwe olie weg.

Als lokale criminelen en georganiseerde bendes pijpleidingen beschadigen, financiert Shell de schoonmaak. Als gevolg daarvan zijn sommige dorpelingen vervuiling als een inkomstenbron gaan zien, zei de Nigeriaanse bemiddelaar Inemo Samiama eerder in deze krant.

Lees ook:

In Nigeria zijn al tien miljoen vaten olie weggelekt

Die oliewinning bezorgt de arme bevolking geen welvaart, maar vervuiling, ziekte, dood en verderf. In rijkere landen zou dat niet geaccepteerd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden