Wooncrisis

‘Zelfwoonplicht’ voor Amsterdams koophuis onder 512.000 euro

Ruim 15.000 mensen gingen in september in Amsterdam de straat op uit protest tegen de hoge huur- en huizenprijzen en het tekort aan woningen.  Beeld Joris van Gennip
Ruim 15.000 mensen gingen in september in Amsterdam de straat op uit protest tegen de hoge huur- en huizenprijzen en het tekort aan woningen.Beeld Joris van Gennip
Redactie Trouw

Mensen die in Amsterdam een huis kopen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro, moeten worden verplicht zelf in dat huis te gaan wonen. Als het aan het stadsbestuur ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Hij moet voorkomen dat beleggers woningen kopen en vervolgens duur verhuren.

Door de grens te leggen bij 512.000 euro wordt 60 procent van de koophuizen in Amsterdam beschermd tegen opkoop, stelt woonwethouder Jakob Wedemeijer. Hij noemt het “onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren. Daarom willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen. Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen.” De ‘zelfwoonplicht’ zou gelden tot vier jaar na aankoop. Daarna mag de woning worden verhuurd.

Verhuren aan familie mag wél

Op de regeling zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.

Vanaf deze woensdag kunnen mensen inspreken over het voorstel voor de opkoopbescherming. Over drie maanden spreekt de gemeenteraad erover. In de hoofdstad is op dit moment 30 procent van de woningen in handen van particuliere beleggers. De woningprijzen zijn er de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld ruim een half miljoen euro.

Lees ook:

Huizenkopers nemen onverantwoorde risico’s, waarschuwt DNB-baas Knot

De huizenkoper neemt onverantwoorde risico’s, alarmeert De Nederlandsche Bank. Dat kan gewoon niet goed gaan, aldus DNB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden