Personeel gezochtDe bouw

Zelfstandig bouwondernemer komt niet aan vakantie toe, zoveel werk is er

Een man werkt aan een aanbouw van een nieuwbouwwoning. Beeld ANP / Berlinda van Dam
Een man werkt aan een aanbouw van een nieuwbouwwoning.Beeld ANP / Berlinda van Dam

Vrijwel iedere branche kampt met een schreeuwend tekort aan personeel. Hoe pakken de diverse sectoren dit probleem aan? Vandaag: de bouw.

Joost van Velzen

Gouden tijden voor zzp’ers in de bouw? Het is maar hoe je het bekijkt, zegt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw , de brancheorganisatie voor zelfstandige bouwondernemers. “Als je behoefte hebt aan rust niet. Als je behoefte hebt aan veel werk en een goed inkomen zijn het hele goede tijden.”

Normaal gesproken is er in de bouw sprake van óf hoge pieken óf diepe dalen, schetst Verhoef. “De periodes daartussen waren tot nu toe altijd kort. Maar het gaat al sinds 2017 heel goed. Tijdens de pandemie is de vraag naar verbouwingen verder toegenomen. Van de mensen uit onze achterban hoor ik dat de orderportefeuille soms tot de zomer van 2023 vol zit.”

Klussen voor het kiezen

Zelfstandig bouwondernemer John Tuerlings uit Eindhoven weet er alles van. Zijn bedrijf BeDaBouw heeft zoveel orders dat hij tot augustus 2023 is volgeboekt. De aanvragen blijven binnenstromen. “Ik heb vandaag in een half uur 13 mailtjes binnengekregen van mensen die me nodig hebben. Liefst meteen.”

Tuerlings (60) is gespecialiseerd in geluidsisolatie, thermische isolatie en kleine verbouwingen. Door de drukte kan hij kiezen welke opdrachten hij aanneemt. “Vaste klanten gaan voor, én werk dat mij het meeste voldoening geeft. Een paar dagen een betonfundering eruit hakken doe ik nu niet snel. En ik neem vooral klussen aan in de buurt. Tien kilometer is tegenwoordig al ver.”

Dan gaat het bij Tuerlings vaak alleen om verbouwingen van bestaande woningen. Er moeten ook nog enorme hoeveelheden nieuwe huizen worden gebouwd. Alleen: door wie? Er is veel meer werk dan personeel. Volgens ABN Amro is zo’n 23 procent van de vacatures in de bouw niet in te vullen. Naar schatting staan meer dan 20.000 vacatures open. Vooral de vraag naar installatiemonteurs voor dakwerk, sanitair, verwarming, gas- en waterleidingen is relatief groot. Als de stikstofsituatie het toelaat, groeit de werkgelegenheid in de bouw naar 500.000 voltijdbanen in 2026, berekende het Economisch Instituut voor de Bouw. Het hoogste aantal in 45 jaar.

Geen robots, maar mensen van vlees en bloed

ABN Amro denkt dat robots een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de personeelstekorten. Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, probeert mensen te werven met de campagne ‘De bouw maakt het’. Ook vrouwen zijn van harte welkom. Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw: “Ik vind wel dat de sector te weinig doet om de 80.000 vakmensen terug te halen die tijdens de crisis in 2009 de bouw moesten verlaten. Met een goed salaris, vrijheid in het werk en werkzekerheid moet het lukken om een deel van hen terug te winnen.” Want het meeste werk zal toch gedaan moeten worden door mensen van vlees en bloed.

Tuerlings doet de meeste klussen alleen, maar werkt ook samen met loodgieters en metselaars. Hij vindt het ongekend hoe de tijden – zeker sinds corona – zijn veranderd: “Ik ben in 2010 voor mezelf begonnen, relatief kort na de financiële crisis. Toen was je blij dat je werk kon krijgen.”

‘Je sportclub of je minnares is ook belangrijk’

Aan de huidige gouden tijden zitten ook nadelen, merkt hij. Bijna al zijn klanten willen het liefst dat Tuerlings gisteren voor de deur stond: “Het is soms zeuren en drammen of die dakkapel niet direct kan. Sorry, zeg ik dan, ik heb maar twee handjes. Ik hou ook weinig vrije tijd over. Het is drie jaar geleden dat ik echt op vakantie ben geweest.”

Op je krent zitten, schiet erbij in, zegt ook Charles Verhoef. “De bouw is fysiek zwaar werk en je sportclub of je minnares is ook belangrijk.” Denk daar goed om, adviseert hij de zzp’ers in de bouwsector. “En ga verstandig om met de centen die je nu verdient. Ze kunnen later nog van pas komen.”

Lees ook:

Het wordt voor bedrijven steeds moeilijker om nieuw personeel te vinden

Meer vacatures, minder werklozen en meer banen. De arbeidsmarkt is in het vorige kwartaal nog krapper geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met spoed gezocht: technici (m/v). En veel. ‘Zonder slimme handen valt alles om’

Gevraagd: vijfhonderd gekwalificeerde monteurs in vijf jaar. Zeshonderd mag ook, het is dringend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden