Coronacrisis

Ze leven van toeristen, maar nu smeken idyllische buitenplaatsen wereldwijd: kom niet!

Texelse huisartsen doen een dringende oproep om niet naar Texel te komen.  Beeld ANP
Texelse huisartsen doen een dringende oproep om niet naar Texel te komen.Beeld ANP

Mooie kustplaatsen blijven vrezen voor een toeloop van toeristen. ‘We hebben al werk genoeg om onze eigen mensen te beschermen.’

Romana Abels

Doe het niet, smeekte begin deze week de Deense premier Mette Fredriksen. Vier geen voorjaar. Ga er niet op uit. Maak geen plannen voor het weekeinde of voor Pasen, ook al ben je dat nog zó gewend. Zoek geen familie op, ga niet naar je tweede huis. “Pasen wordt onze grote uitdaging”, zei Fredriksen. “De vraag is of mensen zich dan aan de richtlijnen kunnen houden.”

Mette Fredriksen verwoorde de vrees van vele burgemeesters in de hele wereld. Doen die normaal gesproken hun uiterste best om toeristen te lokken, nu proberen ze die juist weg te houden. Hoe mooier het weer wordt, hoe groter de vrees van slaperige, maar idyllische plattelandsdorpjes dat stadsmensen met hun virussen de mensen daar ook aansteken.

Neem Angus MacNeil, een politicus van de Schotse Nationale Partij die op Barra woont, een beeldschoon Schots eilandje met een piepkleine bevolking en een heleboel mensen met een tweede huis. Afgelopen weekeinde wist hij even niet meer hoe hij die vakantiehuisbezitters of -huurders moest vertellen weg te blijven van zijn eiland. Hij had al oproepen geplaatst, gezegd dat het eiland gesloten was, maar toch bleven er mensen komen die er niet wonen.

In de eerste dagen van de quarantaine hadden kranten de bevolking opgezweept om naar buiten te gaan, om op Barra te wachten tot de virusgolf was overspoelen. En dat was bepaald niet aan dovemansoren gericht. In arren moede postte MacNeil op Twitter een foto van het noodhospitaal van het eiland: tien veldbedjes op een rijtje in de gemeenteraadszaal. ‘Dit hebben wij aan ziekenhuisbedden. We hebben geen beademingsapparatuur en trouwens ook maar heel weinig zuurstof.’

Thuiswerken kan ook in een vakantiehuisje, denken velen

Het deed denken aan de burgemeester van de Nederlandse Waddeneilanden, die vorige week gezamenlijk vroegen of Nederlanders thuis willen blijven. Ze hadden daar ook gemerkt dat stadsmensen de crisis liever op een afgelegen plek afwachten. Thuiswerken kan ook in een vakantiehuisje, dachten er veel. Maar de burgemeesters raden het af. “De medische voorzieningen op de eilanden moeten niet onnodig op de proef worden gesteld.”

Hoewel overal autoriteiten blijven aandringen op thuisblijven en het vermijden van niet-essentiele verplaatsingen, reizen ook komende weekeinde waarschijnlijk weer burgers af naar tweede huizen of vakantiehuisjes op het platteland. Lang niet altijd bedenken ze dat ze daarmee bijdragen aan de verspreiding van het virus. Niet alleen van de stad naar het platteland, maar ook nog altijd tussen het ene land en het andere.

In Beieren, waar alle hotels, winkels en restaurants gesloten zijn, bleek dinsdag de Thaise koning Rama X nog te verblijven in een Grand Hotel in Garmisch-Partenkirchen. Een speciale regel maakte dat Rama er ondanks de allerzwaarste reisbeperkingen die in Beieren gelden, toch met zijn twintig vrouwen vakantie kon vieren. Ooit zal Rama terugkeren naar Thailand, en daar het volk in gevaar brengen.

Maar meer dan buitenlandse toeristen, is het probleem binnenslands. Neem Nieuw-Engeland is de VS, waar de kust gewoonlijk pas in de zomermaanden volloopt met toeristen. Een lokale krant zag daar afgelopen week opeens op de parkeerplaatsen rijen auto’s met nummerborden van elders. Als het zomerseizoen nog niet is aangebroken, zijn ook de medische voorzieningen er afgeschaald. In maart is er bijna geen verplegend personeel, laat staan beademingsapparatuur of voldoende ziekenhuisbedden.

North Haven, een klein eiland voor de kust van Maine, besloot deze week de eigenaren van tweede huizen op het eiland te weren. “Gemeenschappen wier economieën doorgaans draaien om het zomerseizoen, vragen bezoekers nu om weg te blijven”, noteerde de Washington Post. De gouverneur van New Jersey, Phil Murphy, drong er bij de mensen met huizen aan zijn kust op aan om ‘in hun eerste huis te blijven’. Lise King, gemeenteraadslid in Provincetown, Massachussetes zei zelfs dat ‘jullie komst het doodvonnis kan betekenen voor iemand die zwaar ziek wordt.”

Ze hebben reden tot bezorgdheid. In het skidorp Vermont betrof het eerste coronageval een toerist.

De Belgische politie stuurt Nederlandse tweede-huizen-bezitters terug

Ook in Nederland zijn er nog altijd klachten over stadsbewoners die naar het platteland afreizen. Burgemeesters van strandplaatsen sloten vorige weekeinde de toegangswegen tot het strand. Vakantiepark de Krim op Texel is gestopt met de verhuur van huisjes.

Nederlanders en ook Belgen die een tweede huis hebben aan de Belgische kust, worden daar door de politie teruggestuurd. “Blijf hier weg”, zeggen de gezamenlijke burgemeesters van de kustplaatsen de Panne, Koksijde en Nieuwpoort. “We hebben al werk genoeg om onze eigen mensen te beschermen.”

Lees ook:

Binnen blijven? Vlucht juist naar buiten!

Sociale onthouding wil niet zeggen dat we de luiken moeten sluiten. Integendeel, zeggen de experts. Ga vooral naar buiten, de helende natuur in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden