Reisbranche

Zakenreisgigant BCD schrapt duizenden banen. ‘Meer mensen zullen thuiswerken’

Videoconferenties (hier de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Di Maio tijdens de G20) vervangen nu zakelijke reizen. Reisgigant BCD merkt de gevolgen aan zijn omzet. Beeld EPA
Videoconferenties (hier de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Di Maio tijdens de G20) vervangen nu zakelijke reizen. Reisgigant BCD merkt de gevolgen aan zijn omzet.Beeld EPA

De reisbranche ligt zo goed als stil, ook waar het om zakenreizen gaat. Om te kunnen overleven schrapt zakenreisbureau BCD een vijfde van de banen.

Hanne Obbink

Als vliegtuigen aan de grond moeten blijven, congressen worden afgelast en vergaderingen via videoverbindingen worden gehouden, valt er voor een bedrijf dat zich bezighoudt met het regelen van zakenreizen weinig meer te verdienen. BCD, de van oorsprong Nederlandse gigant op dit terrein, gaat daarom wereldwijd drieduizend banen schrappen, ongeveer een vijfde van het totaal.

Dat kondigde topman John Fentener van Vlissingen aan in een interview met Het Financieele Dagblad. De meeste ontslagen vallen waarschijnlijk in de Verenigde Staten, waar BCD het grootste deel van zijn omzet haalt. In Nederland heeft het bedrijf vier- à vijfhonderd mensen in dienst.

BCD is het op twee na grootste zakenreisconcern ter wereld – na GBT van American Express (18.000 werknemers) en CWT (16.000) – met vorig jaar een omzet van 27 miljard dollar. Maar toen de coronapandemie uitbrak, verdampte de omzet bijna volledig. Inmiddels trekken de zaken weer wat aan, maar Fentener van Vlissingen verwacht dit jaar uiteindelijk op niet meer dan driekwart van vorig jaar uit te komen.

Voucherbank

Dat lot deelt BCD met andere Nederlandse reisorganisaties. Volgens de ‘boekingsmonitor’ van branchevereniging ANVR (waarvan BCD ook lid is) zakte het aantal boekingen in april terug tot 22 procent van het aantal van 2019, trok dat in de zomer aan tot bijna 60 procent, maar zat de reisbranche in september weer onder de 40 procent. En toen moest de nieuwe ‘gedeeltelijke’ lockdown nog beginnen.

De reisbranche kan alleen overleven met overheidssteun, stelt de ANVR. Al een tijdje vraagt de branche het kabinet om hulp bij het opzetten van een ‘voucherbank’. Klanten van wie de reis wordt geannuleerd kunnen de reiskosten dan snel terugkrijgen, met geld dat reisondernemingen – via hun garantiefonds SGR – lenen van de overheid en later, uitgesmeerd over een paar jaar, terugbetalen.

Maar de gesprekken daarover schieten niet erg op. “We zijn nog in overleg, dat is een goed teken”, zei ANVR-directeur Frank Oostdam vorige week in het vakblad TravelPro. “Maar ik zou echt niet durven zeggen of die voucherbank er gaat komen.”

Kleine winst pas weer in 2023

BCD denkt de crisis wel te overleven, voucherbank of niet, want de markt voor zakenreizen zal na de coronacrisis niet verdwenen zijn. “Meer mensen zullen thuiswerken, er zal meer videoconferencing zijn”, zegt Fentener van Vlissingen in het FD. “Maar als Coca-Cola en Pepsi in Singapore strijden om een opdracht, dan gaat de klus naar het bedrijf dat ernaartoe gaat.”

Aan het herstel gaan zware jaren vooraf, voorziet Fentener van Vlissingen – die anders dan zijn broers Frits en Paul geen carrière maakte in familiebedrijf SHV, maar daar wel grootaandeelhouder is. Nu al ziet hij het aantal boekingen uit de hoek van de farmaceutische industrie toenemen, met een recordaantal zelfs. Maar pas in 2023 verwacht hij weer een ‘kleine winst’, en terugkeer op het niveau van 2019 pas over vijf jaar.

Om tot die tijd te overleven, heeft BCD flink in de kosten gesneden, niet alleen door banen te schrappen, maar ook door kantoren te sluiten en bonussen en dividend niet uit te betalen. Begin dit jaar werd bekend dat BCD online reisbureau Travix heeft verkocht aan het Chinese bedrijf Trip.com. Hoeveel Travix (het bedrijf achter onder meer CheapTickets, BudgetAir en Vliegwinkel) opleverde, is niet bekendgemaakt. Die opbrengst wordt in het bedrijf gestoken, zegt Fentener van Vlissingen nu. Ook de familie stopt er extra geld in.

BCD heeft er ook profijt van dat een aantal grote klanten bereid is extra te betalen om te voorkomen dat de BCD-teams waarmee ze jarenlang hebben samengewerkt wegbezuinigd worden. “Zij betalen liever nu iets extra”, verklaart Fentener van Vlissingen, “zodat ze meteen weer van start kunnen zodra ze weer mogen reizen.”

Lees ook:

Coronacrisis of niet, Nederlanders boeken weer massaal buitenlandse vakanties

Nederlanders boeken, ondanks ‘code oranje’, weer volop tickets naar de zon. Ze vliegen het liefst naar Spanje of Portugal. Italië laten ze nog even links liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden