Yarden

Yarden mocht uitvaartverzekering versoberen

Uitvaartverzekeraar Yarden hoeft de versobering van zijn uitvaartverzekeringspakket niet terug te draaien. Volgens het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is de maatregel, die Yarden doorvoerde om het hoofd boven water te houden, gerechtvaardigd.

Yarden besloot vorig jaar zomer de kostenstijging van producten en diensten op zijn klanten af te wentelen. Met ingang van dit jaar is de waarde van het uitvaartpakket van zo’n 390.000 verzekerden aan een maximum gebonden. Zijn de kosten hoger, dan moet de verzekerde die zelf bijbetalen. Yarden beriep zich bij dat besluit op een clausule uit de algemene voorwaarden. Die geeft de verzekeraar het recht om, onder bepaalde omstandigheden, eenzijdig de regels te veranderen.

Kifid stelt dat zo’n bevoegdheid in principe niet past bij de aard van een verzekeringsovereenkomst. Doel daarvan is immers dat de verzekeraar tegen betaling het financieel risico overneemt. Toch heeft Yarden volgens Kifid aannemelijk gemaakt dat de bezuinigingsmaatregel noodzakelijk is. Zo kan een nog slechter scenario, zoals een faillissement, worden voorkomen. Dan zouden consumenten nog slechter af zijn.

Yarden kwam in de problemen doordat het ‘naturapolissen’ had afgesloten. Bij een begrafenis werd geen geld uitgekeerd, maar werd de uitvaart betaald. Verzekerden hoefden maar tot hun 65ste premie te betalen. De extra kosten voor de begrafenis werden gedekt door beleggingsopbrengsten van de verzekeraar. Dat model wankelde toen begrafenissen duurder werden en de beleggingsopbrengsten, door de lage rentes, tegenvielen. 

In 2019 kreeg Yarden van De Nederlandsche Bank opdracht om financieel orde op zaken te stellen. Yarden, inmiddels overgenomen door concurrent Dela, versoberde daarop zijn polissen. Yarden keerde voortaan een vast bedrag uit. Dekte dat de begrafeniskosten niet, dan kwamen die extra kosten voor rekening van de verzekerde. (ANP, TROUW) 

Lees ook:

Uitvaartbedrijf Yarden is in financiële nood, en dat merkt de klant in zijn portemonnee

Honderdduizenden klanten van uitvaartbedrijf Yarden moeten meer premie gaan betalen om de uitvaart te krijgen die ze voor ogen hebben. De premiestijging is het gevolg van de wankele financiële situatie waarin Yarden verkeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden