Uitvaartbranche

Yarden is reddingsboei kwijt, overname door Dela gaat niet door

Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het noodlijdende Yarden leek gered toen Dela het bedrijf wilde overnemen. Maar een uitspraak van de rechter gooide roet in het eten. 

De toekomst van uitvaartverzekeraar Yarden is ongewis, nu het bedrijf toch niet wordt overgenomen door branchegenoot Dela. Dela kondigde bijna een jaar geleden aan het noodlijdende Yarden over te nemen, maar ziet daar nu toch vanaf. Dela vindt een overname momenteel te hachelijk.

Het besluit van Dela is een gevolg van een recente uitspraak van de rechter. Die oordeelde twee weken geleden dat Yarden vorig jaar ten onrechte de polissen van 390.000 klanten had versoberd. Yarden had dat gedaan om zijn financiële problemen het hoofd te bieden. Nu de rechter een streep door die oplossing heeft gezet, acht Dela een overname van Yarden te riskant en niet in het belang van zijn eigen leden. Daarmee is Yarden, dat zo’n 900 medewerkers telt en ongeveer 1 miljoen leden heeft, zijn reddingsboei kwijt.

Dure naturapolissen zijn een probleem geworden

Yardens problemen zijn deels een gevolg van zogeheten naturapolissen die in het verleden zijn afgesloten: bij begrafenissen werd geen geld uitgekeerd, maar werd de uitvaart betaald. Verzekerden hoefden tot hun 65ste premie te betalen. Extra kosten voor begrafenissen zouden worden gedekt door opbrengsten uit beleggingen.

De polissen werden een probleem toen de kosten van begrafenissen steeds hoger uitvielen en de beleggingsopbrengsten, mede als gevolg van de lage rente, tegenvielen. De Nederlandsche Bank tikte Yarden daar in 2019 voor op de vingers: het bedrijf moest zijn financiële huishouding weer op orde zien te krijgen en voor steviger financiële buffers zorgen. Yarden besloot daarop in 2019 alleen nog vaste bedragen voor begrafenissen uit te keren. Dekte dat bedrag de uitvaartkosten niet, dan kwamen die extra kosten voor rekening van de verzekerde.

Beraden op vervolgstappen

In augustus oordeelde het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) dat Yarden die versobering mocht doorvoeren. Volgens het Kifid had Yarden aangetoond dat de aanpassing nodig was: bij een eventueel faillissement van Yarden zouden de klanten nog slechter af zijn. Een aantal klanten van Yarden was het daar niet mee eens en toog naar de rechter. Die gaf de negentien klanten gelijk, in elk geval voorlopig. 

Volgens de rechter had Yarden niet het recht om alle naturapolissen in een keer te veranderen. Daarbij oordeelde de rechter dat Yarden de financiële problemen aan zichzelf te wijten had. Yarden gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, maar een definitief oordeel kan nog lang op zich laten wachten. Dela, dat Yarden van de nodige financiële buffers had kunnen voorzien, wil daar niet op wachten. Yarden laat in een eerste reactie weten het besluit van Dela te betreuren. Wat de gevolgen voor het bedrijf precies zijn, is nog onduidelijk. “We gaan ons nu beraden op vervolgstappen.”

Lees ook:

Uitvaartbedrijf Yarden is in financiële nood, en dat merkt de klant in zijn portemonnee

Honderdduizenden klanten van uitvaartbedrijf Yarden moeten meer premie gaan betalen om de uitvaart te krijgen die ze voor ogen hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden