Huizenmarkt

Woningprijzen stijgen het hardst in Groningen

Het bus- en treinstation van Delfzijl. Beeld ANP, Piroschka van de Wouw

In de provincie Groningen steeg de gemiddelde woningprijs harder dan in de rest van de provincies. Op jaarbasis kwam er 10,3 procent boven op de neer te tellen som.

Er staan in totaal vijf Groningse gemeenten in de toptien van gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling in Nederland: Westerwolde, Delfzijl, Oldambt, Stadskanaal en Het Hogeland. In Westerwolde (Oost-Groningen) steeg de woningprijs met 11,2 procent jaar-op-jaar. Dit is de hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland, meldt woningmarktonderzoeker Calcasa in een nieuw rapport. Daarbij moet worden opgemerkt dat het gemiddelde huis in de noordelijke provincie niet zoveel kost, namelijk onder de 2,5 ton. 

De duurste huizen van het land staan in Bloemendaal, ze kosten daar gemiddeld 853.000 euro. Daarna volgt Wassenaar met 703.000 euro. Ook Amsterdam staat net nog in de toptien van huizen met de hoogste woningwaarde met een gemiddelde van 490.000 euro. 

De gemiddelde prijsstijging viel in Amsterdam met ‘slechts’ 6,5 procent de afgelopen periode mee. Maar als je kijkt naar prijsstijgingen in tien jaar tijd, staat Amsterdam ver bovenaan met 74 procent. Van de vier grote steden steeg de gemiddelde woningprijs het hardst in Utrecht (10,7 procent), gevolgd door Den Haag en Rotterdam (respectievelijk 10,0 en 9,4 procent). Utrecht staat op de achtste plaats in de toptien gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling. 

Relatief goed betaalbaar

Woningen worden wel steeds beter betaalbaar. Momenteel wordt 13,6 procent van het netto maandinkomen uitgegeven aan netto woonlasten. Tijdens de piek in 2008 was dit nog 27 procent. De relatief goede betaalbaarheid is vooral het gevolg van de lage hypotheekrente. Dure woningen zijn daardoor steeds aantrekkelijker. Het aantal verkopen in de twee hoogste prijsklassen is ook het sterkst gestegen in het afgelopen jaar. In de prijsklasse van 350.000 tot 500.000 euro steeg het aantal verkopen het afgelopen jaar met 18,2 procent en de klasse boven de 500.000 euro met 19,2 procent. 

Lees ook:

In de duurste straat van Nederland zijn de huizen gemiddeld 2,5 miljoen euro waard

De woningmarkt draait nog altijd op volle toeren en dus waren er weer meer woningen ter waarde van een miljoen euro of meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden