Bezwaarschrift

Woningcorporaties schrijven boze brief: Stop die hoge belastingen

null Beeld

Bijna tweehonderd woningcorporaties maken officieel bezwaar tegen een forse belasting die ze jaarlijks moeten ophoesten.

Jeannine Julen

Genoeg is genoeg, zeggen woningcorporaties. Jaarlijks vloeit er onder de noemer verhuurderheffing 1,7 miljard euro aan huuropbrengsten direct naar de staatskas. En dat al zes jaar lang. Bouwen, verduurzamen, renoveren; het komt er allemaal door in de knel, zeggen ze. Vandaag dienen bijna tweehonderd corporaties officieel hun beklag in bij de Belastingdienst. Hester van Buren, aanjager van de actie en bestuurder van de Amsterdamse corporatie Rochdale, legt uit waarom.

Waarom nu pas? Woningcorporaties ageren al jaren tegen deze heffing.

“Via de koepelorganisatie Aedes voor woningcorporaties wordt al jaren gelobbyd richting de politiek. Op Prinsjesdag werd bekend dat we een heffingskorting krijgen van 100 miljoen euro. Dat is minder van meer, want de heffing stijgt. Net als andere belastingen. Ondertussen zien we het aantal woningzoekenden in schrijnende situaties toenemen. Wij dachten: kunnen we niet iets bedenken om die wooncrisis in beeld te brengen? Kunnen we laten zien hoe oneerlijk deze heffing is? Hij wordt opgebracht door mensen met de smalste portemonnee. In geen enkel ander land hebben ze zo’n heffing.”

Die verhuurderheffing was toch ook een straf voor de grootschalige fraude die bij een aantal woningcorporaties werd ontdekt?

“Inderdaad. Maar we kregen hem ook omdat het crisis was en de staatskist leeg was. Den Haag vond: bij corporaties klotst het geld tegen de plinten, die kunnen wel meer belasting opbrengen. We waren er toen ook niet blij mee. Maar soms moet je stilzitten als je geschoren wordt, zeg ik maar. We hebben inmiddels ook kunnen laten zien dat die fraude maar bij een paar corporaties speelde. Die heffing is ook onrechtmatig. In de Woningwet staat dat alles wat corporaties opbrengen moet worden besteed aan de sociale volkshuisvesting. Nu verdwijnt alles in een groot gat in Den Haag.”

Dus dienen jullie vandaag een bezwaar in bij de Belastingdienst. Gaat dat helpen?

“Ik hoop dat het helpt. In ieder geval in het maatschappelijke debat. Ik hoop dat mensen zien wat die verhuurderheffing betekent. Het is echt idioot dat commerciële partijen deze heffing niet hoeven te betalen, dat ze een huis als een belegging kunnen zien. Er zijn nu mensen die op hun dertigste noodgedwongen thuis wonen, omdat wij niet volop kunnen bouwen. Mensen die in vakantiehuisjes moeten zitten of een illegaal onderkomen hebben. Terwijl een dak boven je hoofd een grondrecht is.

Om hoeveel woningzoekenden gaat het eigenlijk?

“Peter Boelhouwer [ hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft red.] heeft uitgerekend dat er een tekort is van 300.000 woningen in Nederland. Wat we weten is dat Nederland momenteel een half miljoen woningzoekenden heeft. 30.000 mensen leven op straat. En nog eens 70.000 mensen zitten in een illegale woning. We hebben mensen gevraagd hun verhaal te doen, maar vaak durven ze dat niet omdat ze in zo’n illegale situatie verkeren. In de Bijlmer heb je bijvoorbeeld mensen die een bank huren bij iemand thuis. Overdag houden ze zich ergens anders op, in de bibliotheek bijvoorbeeld, om ’s avonds op die bank te kunnen slapen. Echt verschrikkelijk.”

Maar als jullie nu gaan bouwen, zijn die 30-jarigen en de mensen die op een bank slapen toch ook niet direct geholpen? Die moeten dan nog een jaar of twee wachten op een huis.

“We bouwen nu natuurlijk ook al. Maar als we niet versnellen woont die dertiger tot zijn vijftigste thuis. Ik chargeer. Maar als corporatie streven we er ook naar om gasloos te bouwen, onze bestaande woningen moeten we van het gas afhalen. Andere woningen moeten we opknappen. Om al die ambities waar te maken moeten we nu noodgedwongen de huren maximaal verhogen en sociale huurwoningen verkopen. Van bewoners krijgen we het verwijt: waarom verkoop je woningen als we een tekort hebben? Maar we kunnen niet anders.”

Al een reactie gehad vanuit Den Haag?

“Nog niet van de minister. Ons doel is vooral dat die 1,7 miljard gestoken wordt in de sociale volkshuisvesting.”

Lees ook:

De oplossing voor verduurzaming van de huursector is zo simpel

Schaf de verhuurderheffing af en de wooncorporaties hebben geld om huurwoningen energiezuinig te maken, suggereert Paulus Jansen, directeur van de Woonbond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden