Vestia

Woningcorporatie Vestia trekt zich ook terug uit Westland

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Beeld Peter Hilz
Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam.Beeld Peter Hilz

Woningcorporatie Vestia wil zich vooral richten op ‘kerngemeenten’ Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Daarom stoot ze haar huizen in het Westland af.

Vestia heeft een akkoord bereikt met lokale corporaties over de verkoop van de woningportefeuille in de gemeente Westland. In totaal gaat het om zo’n 3250 woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed, die overgaan naar lokale corporaties. De verkoop maakt deel uit van het plan om Vestia weer financieel gezond te maken. Toezichthouders moeten nog wel instemmen met de deal.

Vestia kwam in 2012 in ernstige financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico’s af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Vestia gaat in de nasleep van de derivatenaffaire nog altijd gebukt onder een miljardenschuld en hoge rentelasten. Er is daarom extra geld nodig om Vestia erbovenop te helpen.

Koopovereenkomsten 

Eerder was bekend dat Vestia in verschillende gemeenten zijn woningen wil verkopen. Zo werden in Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp al woningen van de hand gedaan. Ook voor het bezit in Bergeijk, Brielle en Zuidplas wil Vestia voor komende zomer koopovereenkomsten sluiten. In totaal gaat het om ruim 10.000 woningen. Hiervan is nu ongeveer de helft verkocht.

De Westlandse woningen worden overgedaan aan Arcade, Wonen Midden-Delfland, Wassenaarsche Bouwstichting en Wonen Wateringen. Naar verwachting vindt de overdracht plaats op 31 december 2020. Vestia blijft het onderhoud, de verhuur en de incasso uitvoeren tot 1 april volgend jaar. Een aantal Vestia-medewerkers gaat over naar de nieuwe eigenaren. In totaal verhuurt, verkoopt en beheert Vestia zo’n 65.000 woningen. 

Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken merkt op dat de overeenkomst ervoor heeft gezorgd dat sociale huurwoningen behouden blijven ‘voor die grote groep mensen die deze huurwoningen hard nodig’ heeft. Ze spreekt in het bijzonder haar dank uit aan de overnemende corporaties. Naar verwachting gaan de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog dit jaar akkoord.

Lees ook: 

‘Houd bezit Vestia in sociale huursector’

Corporatie Vestia zorgt voor een krappe sociale huurmarkt in buitengebieden door haar bezit massaal te verkopen of naar de vrije sector te loodsen. Doe dat niet, staat in een rapport. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden