Staking

Woensdagochtend staakt het grondpersoneel van KLM opnieuw

Maandag hield het grondpersoneel op Schiphol al een werkonderbreking. Beeld ANP

Na de werkonderbreking van maandagochtend, legt het grondpersoneel van KLM later deze week opnieuw het werk neer. Vakbond FNV zegt na de staking van vanochtend nog niets van KLM te hebben vernomen en gaat woensdagochtend opnieuw staken.

Meer dan vijfhonderd  ondersteunende KLM-medewerkers legden maandagochtend tussen acht en tien uur het werk neer. Het gevolg: 56 geschrapte vluchten en een heleboel vluchten met minimaal een uur vertraging. Een dag eerder liet KLM al weten uit voorzorg tien vluchten te schrappen.

Te weinig hesjes

Een voorbeeldige actie met een duidelijk signaal, zegt Van Doesburg over de gevolgen van de staking. De stakingsopkomst was zelfs hoger dan de bond verwachtte. “We hadden te weinig hesjes”, zegt Van Doesburg. “En het pleintje waarop de stakers stonden, was veel te klein.” Waar de bond onvoldoende rekening mee heeft gehouden, zegt de woordvoerder, is dat ook heel wat uitzendkrachten het werk hebben neergelegd.

En daar zit meteen ook het hete hangijzer voor de bond: de vele uitzendkrachten. Op sommige afdelingen, berekende de bond, ligt het percentage flexkrachten op bijna 80 procent. “Wij willen dat de verhouding 80 procent vast personeel is en 20 procent flexibele krachten.” Maar daar lijkt KLM vooralsnog niet aan te willen.

Een ander pijnpunt voor de vakbond is het loonbod van KLM. De vliegtuigmaatschappij biedt om en nabij 6 procent loonstijging verspreid over drie jaar. “Maar dat is onvoldoende. Dan zitten we op 2 procent per jaar. Wij willen in ieder geval voor het eerste jaar 4 procent.” Verder eist FNV een aanpassing van de roosters. 

Meeprofiteren

Overige voorstellen die bij KLM zijn gedeponeerd zijn ‘kneedbaar’, zegt FNV. Volgens eerdere berekeningen van KLM kost het eisenpakket van FNV opgeteld meer dan 100 miljoen euro per jaar. Dat zou een loonkostenstijging van 10 procent betekenen. Onverantwoord en onrealistisch, vindt KLM.

FNV wijst in reactie daarop op eerdere offers die het personeel moest maken in mindere tijden. Zo werd destijds het verlof gekort, stegen de lonen niet meer en werden ploegen gekort. Nu het beter gaat met de maatschappij, moet ook het personeel meeprofiteren, aldus de bond.

Andere bonden hebben aangegeven weer in overleg te willen, of hebben het nieuwste voorstel van KLM nog in overweging. Onder meer CNV en de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) hebben deze week ledenoverleg. 

Lees ook

KLM schrapt tien vluchten vanwege staking van het grondpersoneel

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt uit voorzorg tien vluchten vanwege de staking van het grondpersoneel op maandagochtend. Om welke vluchten het precies gaat kon KLM nog niet zeggen, maar het zijn allemaal vluchten binnen Europa. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden