Wehkamp

Winst Wehkamp hoger, personeel de dupe

Het sorteercentrum van Wehkamp in Zwolle. Beeld Herman Engbers
Het sorteercentrum van Wehkamp in Zwolle.Beeld Herman Engbers

Goed nieuws voor Wehkamp; de financiële resultaten zijn aanzienlijk verbeterd in het boekjaar dat in maart eindigde. Dat kwam doordat de onlinewinkel naar eigen zeggen een succesvolle strategie uitrolde, die zich richtte op meer winstgevende productcategorieën, zoals wonen. Maar ook door kostenbesparing, en dat betekent vooral minder personeel.

In juni kondigde het bedrijf een nieuwe reorganisatie aan: er moeten zo’n dertig banen verdwijnen op het hoofdkantoor in Zwolle, en het webwinkelbedrijf wil twee distributiecentra in Maurik en Zwolle samenvoegen. Dat laatste was aanleiding voor het personeel om te gaan staken. Het personeel in Maurik kreeg de keuze om in Zwolle aan de slag te gaan, maar de afstand tussen die twee distributiecentra maakte zo’n overstap voor de meeste werknemers niet interessant.

Vakbond FNV maakte maandag bekend met Wehkamp een akkoord te hebben bereikt over een beter sociaal plan voor medewerkers die bij de reorganisatie hun baan verliezen. Het Wehkamp-personeel was sinds twee weken aan het staken. FNV zette voor het sociaal plan in op een goede ontslagvergoeding voor iedereen die zijn baan kwijtraakt. Ook wilde de vakbond meer geld voor begeleiding naar ander werk en voor scholing.

Een tegenvaller voor Wehkamp zijn de inkomsten aan uitgestelde betalingen, die zijn afgenomen. Lacent, het bedrijfsonderdeel dat financiële diensten verleent aan klanten van Wehkamp, zag de omzet van de financiële dienstverlening aan klanten het afgelopen jaar met 13 procent dalen. Dat kwam vooral door strengere regels voor nieuwe klanten.

Lees ook:

Worstelend Wehkamp wil een ‘lokaal juweeltje’ worden

Wehkamp heeft het moeilijk tussen de grote online spelers. ‘In dit spel moet je heel groot zijn en hele diepe zakken hebben.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden