Een Mini op de assemblagelijn bij autofabrikant VDL Nedcar in Born.

Economie

Winst VDL daalt mede door coronacrisis met 38 procent

Een Mini op de assemblagelijn bij autofabrikant VDL Nedcar in Born.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het grote Eindhovense industrieconcern VDL, waar ruim 15.000 mensen werken, is flink geraakt door de coronacrisis.

Bij de fabrikant van onder meer auto’s, bussen, veersystemen, warmtewisselaars en - sinds kort - medische mondkapjes daalde de omzet met bijna 20 procent naar 4,7 miljard euro en de winst met 38 procent naar 97 miljoen. Dankzij overheidssteun ter waarde van 103 miljoen euro bleef het personeelsbestand bij het concern op peil. VDL nam wel afscheid van flexkrachten; eind vorig jaar werkten 270 minder flexkrachten bij het bedrijf dan een jaar daarvoor.

Een deel van de VDL-bedrijven lag vorig jaar tijdelijk of gedeeltelijk stil. Ze kampten met zieke werknemers, een haperende stroom van grondstoffen en materialen, en met een inzakkende vraag. Inmiddels gaan de zaken beter. Hoewel VDL nog te maken heeft met vertragingen in diverse toeleveringsketens wordt voor 2021 op een lichte stijging van de resultaten gerekend.

VDL Nedcar assembleerde in zijn fabriek in Born een kwart minder auto’s dan in 2019. Het bedrijf zal nog tot eind 2023 Mini’s in elkaar zetten voor BMW, de eigenaar van Mini. Daarna niet meer.

Een beroerd jaar was 2020 voor de bussenbouw: bij die poot van VDL halveerde de omzet tot 339 miljoen euro. Vooral naar touringcars was vorig jaar bijna geen vraag. Beter verging het de metaal- en kunststofbewerking en de fabricage van machines en allerlei onderdelen daarvan. Daar nam de omzet flink toe. VDL is onder meer toeleverancier van chipmachinefabrikant ASML. VDL verkocht ook minder eindproducten: daaronder vallen zaken als verpakkingsmachines, automatiseringssystemen en systemen voor veren en de afhandeling van containers.

Lees ook:

DSM en VDL stappen in de fabricage van mondkapjes

Het Limburgse DSM en het Brabantse VDL gaan samen medische mondkapjes maken. De maskers worden geproduceerd in een fabriek van VDL in Helmond. In Geleen, op het industriepark Chemelot, gaat DSM een belangrijk onderdeel fabriceren: meltblown propyleen, de de stof die virussen uit de lucht filtert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden