ProfielNiek Stam

Wie is Niek Stam? En waarom mag deze rouwdouwer niet de nieuwe voorzitter van FNV worden?

Niek Stam, bestuurder van vakbond FNV Havens: ‘De staking vrijdagavond was echt spontaan. Dat alle containerbedrijven meededen, geeft wel aan hoe hoog het bij de jongens zit.’ Beeld Jan de Groen
Niek Stam, bestuurder van vakbond FNV Havens: ‘De staking vrijdagavond was echt spontaan. Dat alle containerbedrijven meededen, geeft wel aan hoe hoog het bij de jongens zit.’Beeld Jan de Groen

Bestuurder Niek Stam zou zich niet verkiesbaar mogen stellen voor het  FNV-voorzitterschap. Dat zorgt voor onrust, want sommige leden snakken juist naar zijn ouderwetse vakbondsmentaliteit. 

Vakbond FNV zoekt een nieuwe voorzitter. Niek Stam, vakbondsleider in de Rotterdamse Haven, stelt zich  kandidaat. Maar nog voor de verkiezingsstrijd losbarst, ligt hij er al uit. 

Bronnen binnen de vakbond meldden aan de Telegraaf dat hij niet door de toetsingscommissie is gekomen, een bericht dat Stam vervolgens met zijn volgers op Twitter deelt. De reden voor de afwijzing is vooralsnog niet bekend. Een woordvoerder van de vakbond wil niet bevestigen dat Stam is afgewezen. 

Het zorgt voor onrust  binnen de vakbond en dan met name onder de leden, waar Stam een aardige aanhang heeft. Op sociale media gebruiken sommigen zelfs de hashtag #TeamNiek. 

In de race

De Rotterdammer, die zichzelf een bondig mens noemt, wil niets over de situatie kwijt. “Ik doe voorlopig geen uitspraken in de media”, zegt hij. Mogelijk komt hij later wel met een reactie in de vorm van een video, voegt hij daaraan toe. 

Ondertussen zijn de twee huidige vicevoorzitters van de bond nog wel in de race om het voorzitterschap. Het gaat om Kitty Jong en Tuur Elzinga. Beiden hebben een politieke achtergrond. Jong als gemeenteraadslid in Weesp, Elzinga als Eerste Kamerlid voor de SP.  Dat zij een gooi doen naar de functie van aftredend voorzitter Han Busker zal vrijdag officieel bekend gemaakt worden, na een vergadering van het Ledenparlement. 

Stam, al ruim 25 jaar vakbondsleider in de Rotterdamse Haven,  vindt de top van zijn vakbond nu vaak te politiek. Daarop valt hij Elzinga, via Twitter, meer dan eens publiekelijk aan. Zo ook toen Elzinga het volgende bericht plaatste op Pakjesavond:  ‘Verbied nul-urencontracten en oproepbaantjes’. 

Geen Derde Kamer

Niet veel later volgt een reactie van Stam: ‘Niet iedere keer naar de politiek wijzen. Werknemers moeten georganiseerd en sterk genoeg zijn om te kunnen stellen dat hun werk niet door pulpcontracten gedaan gaat worden. We zijn een vakbond van ex-vaklieden en geen Derde Kamer.’

Ook op foto's zie je de verschillen tussen hem en met name Elzinga goed terug. Elzinga in pak, soms met een coltrui. Stam in een t-shirt of zijn FNV-Havens windjack - met daarop hun logo, een gebalde vuist. 

Terwijl de vakbondstop diplomatie predikt, zoekt hij de confrontatie op. Stam maakt zich over veel dingen boos en heeft over alles een mening, zo klinkt het. Soms in het jargon van de vakbeweging, soms in de taal van de haven en soms in grof taalgebruik. ‘We worden geregeerd door een stelletje randdebielen’, zegt hij in een interview met het AD over het kabinet. 

Mist groter verhaal

In datzelfde interview uit hij zijn kritiek op de hele vakbeweging. ‘Het krijgt mensen niet in actie omdat ze geen oplossingen heeft en geen groter verhaal vertelt’, zegt hij. ‘Je moet zorgen dat mensen weer ergens in gaan geloven en dat gaan najagen. Hoe is ooit de 8-urige werkdag ontstaan? Hoe is ooit de 5-daagse werkweek ontstaan? Dat is begonnen met een visie waarvan mensen zeggen ‘dit willen we’.’

Veel FNV-leden vinden hem verfrissend, een vakbondsman die met beide benen in het werkveld, niet in het politieke speelveld staat. ‘Elzinga loopt teveel aan het handje van Koolmees, Niek Stam zal de belangen van FNV leden beter behartigen’,  laat een Twitteraar weten. Stam deelt het bericht met al zijn volgers.

Over Stams ambities zegt cao-expert Henk Strating, ook op Twitter, het volgende: “Niek wil terug naar de essentie van de vakbond, belangen van vaklieden behartigen tegenover hun werkgevers!” Stam beaamt de uitspraak. Een ding is zeker, met Stam als voorzitter zou de vakbond een andere weg inslaan. 

Lees ook: 

Interne commissie: FNV is te afhankelijk geworden van beleggingen

Een interne commissie die de financiën van vakbond FNV controleert, is kritisch is op het verdienmodel van de vakbond. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden