Quota

Wet voor meer vrouwen in top bedrijfsleven definitief aangenomen

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Grote bedrijven worden mogelijk al vanaf januari 2022 verplicht om meer vrouwen in de top te benoemen.

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel om een zogeheten vrouwenquotum of streefcijfer aan te houden in de top van het bedrijfsleven. Over de noodzaak van een wet is jarenlang gesteggeld. Bij beursgenoteerde bedrijven moet de raad van commissarissen straks voor zeker een derde bestaan uit vrouwen en zeker een derde uit mannen.

Voor grote naamloze en besloten vennootschappen die niet beursgenoteerd zijn, gelden andere regels. Zij worden verplicht om streefcijfers op te stellen om de verhouding tussen mannen en vrouwen in de leiding van het bedrijf evenwichtiger te maken. Daarover moeten ze jaarlijks rapporteren. Het gaat om ongeveer 5000 bedrijven.

‘Duw in de rug’

Het demissionaire kabinet vindt de wet “noodzakelijk als duw in de rug van het bedrijfsleven om echt werk te maken van diversiteit” en “af te rekenen met de oude benoemingscultuur van ons kent ons”. Het is goed dat vrouwen gelijke kansen krijgen en bovendien zorgt een diverse top voor een betere bedrijfsvoering, stelt de huidige coalitie. Een advies van de Sociaal-economische raad (Ser) lag ten grondslag aan het wetsvoorstel.

In de jaarlijkse Dutch Female Board Index kwam onlangs naar voren dat ruim twee derde van de tientallen Nederlandse beursgenoteerde bedrijven al voldoet aan het vrouwenquotum van een derde. Met name de kleinere fondsen moeten nog vrouwen aanstellen om hun achterstand in te halen.

Lees ook:

Er zijn topvrouwen genoeg, maar zonder hulp vinden bedrijven ze niet

Stap voor stap gaat het, en die stappen zijn niet groot. ‘Er is een kleine groep koplopers”, stelde de Bedrijvenmonitor Topvrouwen. “Maar een grote groep bedrijven komt niet in beweging.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden