Belastingvoordeel
Werknemers hebben nog 2 miljard op verlofspaarrekeningen
Het kabinet wil niet dat werknemers die nog steeds een fiscaalvriendelijke verlofspaarregeling hebben, via hun werkgever het gespaarde verlofbedrag om kunnen zetten in een recht op verlofdagen.
Deze verlofregeling werd officieel in 2012 afgeschaft, maar werknemers die al tenminste 3000 euro hiervoor hadden gespaard, kregen recht op een overgangsperiode. Tot 2021 zou dit spaargeld niet worden belast in box 3. Nu blijkt dat er nog steeds voor 2 miljard euro aan spaargeld op alle verlofrekeningen staat. Op het hoogtepunt van de verlofspaarregeling werd er voor 5 miljard euro gespaard.
Staatssecretaris Vijlbrief van financiën schrijft aan de Tweede Kamer de omzetting naar een verlofrecht onwenselijk te vinden. De VVD had hierom gevraagd. Volgens de bewindsman hebben werknemers tien jaar de tijd gehad om het gespaarde verlofbedrag op te maken. Bovendien loopt de staat bij het omzetten naar verlofdagen tenminste 460 miljoen aan loon- en inkomstenbelasting mis, plus nog eens 21 miljoen uit box 3. Werkgevers zijn er ook niet blij mee, vanwege de extra lasten.
De verlofspaarregeling ontstond in 2006 na de afschaffing van het prepensioen en was bedoeld om werknemers de kans te geven met gespaard verlof arbeid en zorg te combineren, of eerder met pensioen te gaan. In 2011 werd besloten de regeling weer af te schaffen, omdat het kabinet nieuw beleid inzette en wilde dat werknemers juist langer doorwerken. Bovendien liep de staat er te veel belastinginkomsten door mis. De bewindsman zal verzekeraars wel oproepen alle deelnemers van de verlofspaarregeling per brief nog eens te melden dat vanaf 2021 hun verlofspaarregeling wordt belast.
Lees ook:
Na vijf jaar alweer een einde aan de levensloopregeling
Bij tienduizenden spaarders is een brief bezorgd over het einde van de levensloopregeling. Wat zijn de opties voor spaarders?