Thuiswerken

Werkgevers voeren de druk op om naar werk te komen

Medewerkers voelen zich soms verplicht om op werk te verschijnen terwijl de overheid juist adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken.  Beeld ANP
Medewerkers voelen zich soms verplicht om op werk te verschijnen terwijl de overheid juist adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken.Beeld ANP

Veel werknemers worden inmiddels weer door hun werkgever gevraagd om naar het werk te komen, ook als zij thuis kunnen werken, ziet vakbond CNV.

Barbara Vollebregt

Wie thuis kan werken, moet dat doen. Dat is de duidelijke boodschap die premier Mark Rutte in zijn laatste persconferentie herhaalde. Door zoveel mogelijk mensen thuis te laten werken, worden sociale contacten beperkt en wordt het openbaar vervoer ontlast. Dit alles geeft het coronavirus minder kans zich te verspreiden.

Desondanks ziet vakbond CNV dat tientallen werkgevers personeel opjutten om toch weer op de werkvloer te verschijnen. “Met name in kantooromgevingen voeren werkgevers de druk op”, zegt Piet Fortuin, voorzitter van het CNV. “En dat zijn werknemers die vaak prima in staat zijn om hun werk vanuit huis te doen.” Het aantal meldingen door personeel neemt toe sinds het kabinet versoepelingen in het lockdownbeleid bekend heeft gemaakt.

Volgens Fortuin zijn de argumenten van werkgevers om personeel toch naar het werk te laten komen vaak flinterdun. “Omdat het beter zou zijn voor het groepsgevoel om weer in één ruimte met collega’s te werken en omdat vergaderingen dan soepeler verlopen.” Er zijn ook werkgevers die vinden dat werknemers nu wel lang genoeg thuis hebben gezeten, aldus Fortuin. “Die zeggen gewoon dat het wel tijd is om weer naar kantoor te komen.”

Of dat mag? “Nee”, zegt arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener Das. “Wanneer het mogelijk is om je werk thuis te doen, dan moet je op dit moment thuiswerken”, zegt hij. “Een werkgever mag nu niet eisen dat je op de werkvloer verschijnt. En als een werkgever dat toch doet, moet daar wel een hele goede reden voor zijn.”

Besselink benadrukt dat redenen als ‘zo kunnen collega’s makkelijk overleggen’, niet goed genoeg zijn. “Er zijn inmiddels zoveel manieren om online te vergaderen dat zo’n reden – ook juridisch gezien – nogal zwak is.” Maar als het werk alleen maar fysiek op de werkplek kan worden uitgevoerd, en de werkgever zorgt voor een veilige en gezonde werkplek, dan moet je wel komen. “Anders is er namelijk sprake van werkweigering.”

De vakbond vermoedt dat achter veel van de argumenten om personeel naar het werk te laten komen, een vorm van wantrouwen zit. “Er zijn veel werkgevers die hun mensen weer willen zien om hun werkzaamheden beter te kunnen controleren.”

Volgens Besselink kun je prima bepleiten waarom je, als je thuis kunt werken, niet komt. “Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan”, weet Fortuin. “Het is lastig om nee te zeggen tegen je werkgever, zeker in crisistijd.”

Vakbond FNV krijgt vooralsnog geen meldingen binnen van werknemers die gedwongen worden om op kantoor te verschijnen.

Lees ook:

Mogen we ook na de coronacrisis vaker thuiswerken?

Sommige thuiswerkers verlangen weer sterk naar contact met de collega’s, anderen zijn blij dat ze thuis kunnen werken. Het scheelt reistijd, er is minder afleiding en er is altijd lekkere koffie.

De baas moet ook thuis zorgen voor een gezonde en veilige werkplek

Veel werknemers zullen nog wel even vanuit huis moeten werken. Wat mogen zij thuis van de baas verwachten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden