Arbeidsmarkt

Werkgevers en werknemers halen uit de Borstlap-adviezen wat hun zint

Minister Wouter Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid) en Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap.  Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid) en Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap.Beeld ANP

Werkgevers en vakbonden zien positieve punten in de adviezen van de commissie-Borstlap. Maar lang niet altijd dezelfde punten.

Redactie Trouw

Werkgevers vinden dat de nieuwe wetten en regels rond werk die de commissie-Borstlap voorstelt niet passen bij een moderne arbeidsmarkt. Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland pleitten ervoor dat verschillende arbeidsrelaties – vast, flex, zzp – gelijkwaardig naast elkaar blijven bestaan. “Voor de werkende van de 21ste eeuw moeten het arbeidsrecht en vaste arbeidscontract uit de vorige eeuw niet meer als norm gelden”, stellen zij.

Uiteraard hebben mensen zekerheden nodig, maar dat moet anders worden georganiseerd, aldus de vertegenwoordigers van bedrijven en de landbouw. De ondernemers onderschrijven wel het standpunt dat de ‘doorgeslagen flex’ om oplossingen vraagt. “Maar tijdelijk werk en ondernemerschap zwaarder belasten, is niet de route.”

Ondernemersorganisatie Zelfstandigen Bouw stelt dat de commissie-Borstlap voorbijgaat aan de behoefte van zelfstandigen om in vrijheid te ondernemen en zeggenschap te hebben over hun eigen werk. “Dat getuigt van oud denken en een gebrek aan respect voor de ruim 1 miljoen zzp’ers.” Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw is het wel eens met maatregelen die moeten voorkomen dat zzp’ers worden ingeschakeld omdat zij goedkoper zijn dan werknemers.

Weinig aandacht voor kwetsbare groepen

Ook de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME is redelijk tevreden. Het meest positieve punt vindt FME dat alle werkenden zichzelf moeten kunnen ontwikkelen en kunnen blijven leren, via een individueel leer- en ontwikkelbudget. Kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking naar een hoger niveau tillen is een van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt, vindt FME. “Door technologie ontstaan nieuwe banen, die alleen ingevuld kunnen worden met een passend opgeleide beroepsbevolking”, zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Vakbond FNV onderschrijft de conclusies van de commissie deels. “Wij zijn blij dat de commissie vindt dat de doorgeslagen flexibilisering moet worden aangepakt”, stelt bestuurder Zakaria Boufangacha. Maar als kritiekpunt merkt de vakbond op dat er weinig aandacht is voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een arbeidshandicap. Ook gaat de commissie in de ogen van FNV te ver met het voorstellen voor het terugschroeven van de ontslagbescherming.

Het CNV vindt het goed dat de commissie de verstoorde verhoudingen op de arbeidsmarkt erkent. “De problemen van veel flexwerkers zijn schrijnend. Ze verdienen minder, hebben nauwelijks zekerheid, zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en lopen meer risico op bedrijfsongevallen en op uitbuiting”, zegt CNV-voorman Piet Fortuin.

Lees ook:

Advies aan kabinet: Minimumtarief voor zzp’ers lost niks op

Een minimumtarief voor zzp’ers, zoals het kabinet wil, lost niks op, concludeert de commissie-Borstlap. Haar rapport over hervorming van de arbeidsmarkt verschijnt donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden