Arbeidsmarkt

Werk genoeg, maar de vacatures worden niet ingevuld

Loop een willekeurige winkelstraat in en je ziet talloze vacatureteksten hangen. Zo ook bij deze winkel in Rotterdam.  Beeld ANP
Loop een willekeurige winkelstraat in en je ziet talloze vacatureteksten hangen. Zo ook bij deze winkel in Rotterdam.Beeld ANP

Het personeelstekort in Nederland is groot: een kwart van de bedrijven heeft er last van.

Ingrid Weel en Barbara Vollebregt

Bijna alle sectoren zitten inmiddels verlegen om personeel. De installatiebranche, de transportsector, de kinderopvang, noem maar op. De horeca spant nog altijd de kroon. Voor bijna een derde van de horecabedrijven is het tekort aan personeel zo groot, dat ze niet normaal kunnen draaien. De deuren gaan later open, restaurants blijven een dag extra dicht of de eigenaar serveert nu ook.

De hotels hebben er last van dat ze veel personeel zijn verloren tijdens de coronacrisis. En niet iedereen wil terugkeren. Uit een onderzoek van hotelprofessionals geeft een derde van de vertrokken hotelmedewerkers aan uit liefde voor het vak graag terug te willen keren, maar ruim de helft zegt alleen terug te komen als het salaris stijgt.

Zonder personeel kunnen bedrijven niet fulltime draaien. Van der Valk in Dordrecht maakte recent bekend het restaurant te sluiten voor mensen die er niet blijven slapen. Alleen hotelgasten krijgen nog een maaltijd. ‘We kunnen niet de juiste kwaliteit en service garanderen die u van ons gewend bent’, meldt de website over het deels sluiten van het restaurant.

Tuincafé Botanica

Het Utrechtse Tuincafé Botanica lukt het wel om genoeg mensen te vinden. Al heeft dat volgens de zaak niet zozeer te maken de locatie – het lunchcafé ligt in een botanische tuin – of het loon, maar vooral met de aantrekkelijke werktijden. “Studenten willen tegenwoordig niet meer in de avond of in het weekend werken. Ons voordeel is dus dat wij een dagzaak hebben en ze om 17 uur klaar zijn”, laat de man van de eigenaresse weten.

Bovendien zit het café op het universiteitsterrein, lekker in de buurt voor de studenten die daar ook wonen. “Zo kunnen ze uurtjes maken. Het liefst werken ze tijdens de lunch tussen 10 uur en 12 uur, gaan ze tot 14 uur studeren en werken ze daarna door tot sluitingstijd.” In het weekend krijgt de zaak de roosters ook rond, al is dat al iets moeilijker. Vandaar hun nieuwe regel: “als je hier komt werken moet je minimaal één dienst in het weekend draaien.”

Tekorten onverminderd groot

De roosters in de zorg komen nauwelijks rond. Ook in de de land- en tuinbouw, de industrie, het onderwijs, de schoonmaak, de bouw en de zorg blijven de tekorten onverminderd groot. In de IT was eind juli ruim een derde van de vacatures voor programmeurs en -ontwikkelaars onvervulbaar, blijkt uit een meting van ABN Amro. En laten we de ook winkels niet vergeten. In de retail geeft 15 procent van de ondernemers aan echt problemen te ervaren door het personeelstekort.

Er worden verkoopmedewerkers gezocht, maar door de vele online-aankopen zijn er ook te weinig pakketbezorgers en medewerkers in de klantenservice en distributiecentra. Zo zoekt webwinkel Brabantia zeventig extra logistieke medewerkers. Zolang die er nog niet zijn, draait CEO Tijn van Elderen zelf mee op de werkvloer in de vestiging in Pelt, vertelde hij aan het Eindhovens Dagblad. Ook twintig andere medewerkers van het hoofdkantoor in Valkenswaard staan de komende weken in het distributiecentrum in Pelt om orders in te pakken.

Lees ook:

Horecabaas Ruud koos uiteindelijk maar voor een kok uit Spanje

De gevreesde werkloosheidsgolf is in coronatijd uitgebleven. Sterker, voor het eerst zijn er meer vacatures dan werklozen. Veel sectoren zitten nu om personeel verlegen. Wat is er aan de hand?

In de horeca krijgen ze de roosters niet meer rond, met scooters en gratis kamers wordt personeel gelokt

Horecazaken kampen met personeelstekorten. Dat komt door uitstroom. Sommige zaken gaan dicht, andere sluiten vroeger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden