Samenwerking

Wereldwijde deal over minimumbelasting voor multinationals gehekeld door Oxfam: ‘complexe web aan uitzonderingen’

De Zuidas in Amsterdam.  Beeld Jean-Pierre Jans
De Zuidas in Amsterdam.Beeld Jean-Pierre Jans

136 landen hebben een akkoord gesloten over een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de onderhandelingen leidde.

De landen hebben onder meer afgesproken dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd.

De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking. Eerder dit jaar schaarden 130 landen zich al achter de belastingplannen, maar onder andere Ierland, Estland en Hongarije waren tegen. Deze landen zijn nu overstag gegaan. Alleen Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka zijn niet akkoord, meldt de OESO.

Amazon buiten schot

De internationale hulporganisatie Oxfam heeft geen goed woord over voor het internationale belastingakkoord dat door enkele landen als “historisch” wordt omschreven. Het afgesproken minimumtarief voor winstbelastingen van 15 procent kan door sommige rijke landen worden aangegrepen om de belastingen te verlagen, waarschuwt de organisatie. Daarnaast hekelt Oxfam een “complex web aan uitzonderingen” waardoor technologieconcerns als Amazon grotendeels buiten schot van de belastingdiensten zouden blijven.

Oxfam noemt onder andere een overgangsperiode van tien jaar voor de invoering van het minimale belastingtarief een zwakke plek. Bovendien is 15 procent belasting op de winsten van multinationals veel te weinig volgens de hulporganisatie, die er op wijst dat een VN-panel onlangs vennootschapsbelastingen van 20 tot 30 procent adviseerde voor duurzame ontwikkeling.

Daarnaast zullen door het akkoord alleen de meest winstgevende bedrijven ook belasting moeten betalen buiten hun vestigingslanden, klaagt Oxfam. Dit onderdeel van de internationale belastinghervorming zal bovendien niet gelden voor de meeste financieel dienstverleners en zogeheten winningsindustrieën, waaronder de mijnbouw en olie- en gasindustrie.

Lees ook:

Wat betekent het G7-akkoord voor de Nederlandse staatskas?

Hoe zal het zwaarbevochten nieuwe belastingakkoord over een minimumbelasting uitpakken voor de Nederlandse staatskas?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden