Avondklok

Wel of niet bestellen na 8 uur? Alle uitzonderingen van de avondklok op een rij

Een distributiecentrum van Albert Heijn. Hier zal 's avonds gewerkt blijven worden.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een distributiecentrum van Albert Heijn. Hier zal 's avonds gewerkt blijven worden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Supermarkten en het openbaar vervoer gaan de gevolgen van de avondklok ondervinden. Maar het meeste avond- en nachtwerk kan doorgaan.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hadden aangedrongen op een avondklok met weinig uitzonderingen, omdat die anders lastig te handhaven is. Intussen werden, al voor de persconferentie van premier Rutte, via Marktplaats jassen te koop aangeboden van maaltijdbezorger Thuisbezorgd. Met zo’n jas aan mag je ‘s avonds wél ongestraft de straat op, was de gedachte - want voor bezorgers zal toch wel een uitzondering gemaakt worden?

Dat blijkt te kloppen, en die bezorgers zijn lang niet de enige uitzondering. ‘Werk’ staat boven aan de lijst van redenen die mensen kunnen hebben om zich toch op straat te vertonen. Bijna alle bedrijven met nachtwerk kunnen dus gewoon door. Toch vrezen sommige sectoren de gevolgen van de avondklok.

Volcontinubedrijven

Een avondklok mag niet leiden tot grotere economische schade, waarschuwden de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland voor de persconferentie. “Al het werk dat normaal tussen die tijdstippen plaatsvindt moet gewoon doorgang blijven vinden”, meldden de twee. “Anders vallen nog meer delen van de economie stil en dat kunnen we er niet nog eens bij hebben.”

Zij krijgen hun zin. Met een ‘eigen verklaring avondklok’ plus een werkgeversverklaring kan iedereen die aan het werk moet op pad.

Supermarkten

Om kwart over acht dicht, zodat klanten om half negen thuis kunnen zijn, dat kan de supermarkten capaciteit en dus omzet schelen. Dat voorspelt in elk geval topman Michiel Muller van online supermarkt Picnic. 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van de supermarkten, maakte zich van tevoren vooral druk over de logistiek: de vakken moeten gevuld blijven worden en dat gebeurt meestal na sluitingstijd, en in de distributiecentra wordt vaak ‘s nachts gewerkt. Dat gaat gewoon door.

Zorgt die vroegere sluiting voor extra drukte vlak voordat de deuren dicht gaan? “We roepen mensen op om vaker ‘s ochtends boodschappen doen”, zei premier Rutte erover. “Dan is het vaak rustig in de supermarkten.”

Openbaar vervoer

Vorige week was het in het openbaar vervoer op de tijden dat de avondklok gaat gelden nog aanmerkelijk drukker dan eind maart in de avonduren, tijdens de ‘intelligente’ lockdown. Er checkten 74 procent meer passagiers in dan toen, blijkt uit gegevens van Translink, de beheerder van de ov-chipkaart.

Dat gaat nu waarschijnlijk veranderen. Weliswaar moeten al die mensen die ‘s avonds en ‘s nachts blijven werken van huis naar werk en andersom. Maar anderen zullen wegblijven. “Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet”, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL, de branchevereniging van openbaarvervoerbedrijven. Of her en der misschien dienstregelingen zullen worden aangepast, kan hij nu nog niet zeggen.

Maaltijd- en pakketbezorgers

Het bezorgen van maaltijden moet ook mogelijk blijven als er een avondklok geldt, luidde de wens van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Voor de horeca is dat van levensbelang. Cafés en restaurants zijn al weken gesloten, maar ze mochten tot nu toe wel bezorgen en laten afhalen.

Dat verandert op één punt: afhalen kan, als de avondklok van kracht wordt, tot kwart over acht. Maar restaurants mogen na half negen nog wel maaltijden bezorgen - of dat door bezorgbedrijven als Thuisbezorgd laten doen.

Ook pakketbezorgers kunnen doen wat ze altijd blijven doen: werken als een 24-uursbedrijf. Mensen bij wie na half negen wordt aangebeld, hoeven dus niet te schrikken: medewerkers van DHL bezorgen tot half elf, net als altijd.

Media

Een grapje op Twitter: laat die avondklok gelden tussen tien en half twaalf, dan zijn we in één keer af van al die talkshows. Het kabinet doet het tegenovergestelde: gasten van talkshows ‘die beschikken over een uitnodiging’ staan op de lijst van uitzonderingen. “Belangrijk dat deskundigen daar hun verhaal kunnen doen”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De benadering van het kabinet past bij die van de eerste lockdown. Journalist gold ook toen al als cruciaal beroep.

De talkshows Jinek en Op1 hadden al aangekondigd te willen doorgaan. Op1 wil dat ‘in een sobere versie’ doen, zei WNL-directeur Bert Huisjes. “Dat betekent dat er misschien iets minder gasten aan tafel verschijnen.”

Lees ook:

Het kabinet wil Nederland inderdaad aan de avondklok

Nederland krijgt, als het aan het kabinet ligt, een avondklok. Vanaf 20.30 uur ’s avonds moet iedereen binnen blijven tot 04.30 uur ’s ochtends. De maatregel is van kracht zo lang de lockdown duurt, dus tot 9 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden