Faillissementen

Weinig faillissementen, veel starters in de bouw

Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening tijdens een rondleiding op een bouwplaats.  Beeld ANP, Lex van Lieshout
Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening tijdens een rondleiding op een bouwplaats.Beeld ANP, Lex van Lieshout

Het aantal startende ondernemers in de bouw en de groothandel is afgelopen maand flink toegenomen. In de bouw gaat het onder andere om elektriciens en loodgieters die besluiten voor zichzelf te beginnen.

Redactie Trouw

Er is ook een toename te zien bij de projectontwikkeling en bij de afwerking van gebouwen. De bouw profiteert van de oververhitte woningmarkt, zegt hoogleraar strategie en ondernemerschap, Erik Stam. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK), die maandelijks met een trendrapport over het aantal beginnende ondernemers komt, groeide het aantal starters in de bouw met 15 procent in vergelijking met januari 2021.

Bij de groothandels gaat het om een toename van 10 procent op jaarbasis. Daar is de groei van het aantal starters vooral te zien bij bedrijven die actief zijn met voedings- en genotmiddelen. Deze bedrijven hebben naast de speciaalzaken ook vaak de horeca als klant. Andere sectoren binnen de groothandel waar sprake is van groei zijn de handel in auto’s en aanhangers en de groothandel in ICT-apparatuur.

Het aantal bedrijven in de maand januari nam per saldo met 22.668 toe. De Kamer van Koophandel telt nu een totaal van dik 2,2 miljoen ondernemers. Wel merkt de KvK op dat het totaal aantal starters in januari op jaarbasis met maar 0,1 procent toenam.

Coulanter beleid

Het aantal faillissementen is wederom afgenomen. Het waren er in totaal 160 in januari, meldt de Raad voor de rechtspraak. Dat zijn er 69 minder dan in januari 2021 en ook 28 minder dan in december. Zeer weinig. Het aantal bankroeten is al sinds mei 2020 veel lager dan in de periode voor de coronacrisis.

De Raad voor de rechtspraak benadrukt dat de oorzaken daarvan niet onderzocht zijn, maar wijst wel naar coulanter beleid van rechters tijdens de crisis. Ook komt het door de steunmaatregelen van de overheid die bedrijven helpen om toch niet ten onder te gaan.

Lees ook:

Ondanks de pandemie telt Nederland meer bedrijven dan ooit

Ondernemend Nederland trekt zich niets aan van pandemische omstandigheden. Het aantal bedrijven groeide zelfs sneller door, tot boven de twee miljoen .Alleen het aantal cafés slonk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden