Topsalarissen

‘Weerstand van aandeelhouders tegen beloning bestuurders neemt toe’

De weerstand van aandeelhouders tegen de beloning van bestuurders neemt toe, signaleert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Bij bijna één op de acht beursfondsen werd het beloningsvoorstel voor bestuurders door aandeelhouders weggestemd, aldus de VEB.

Dat komt volgens de VEB doordat aandeelhouders niet alleen mondiger zijn geworden, maar ook door een belangrijke nieuwe richtlijn voor beursfondsen. Daarin staat dat beursfondsen vanaf dit jaar de beloning beter moeten onderbouwen en moeten laten weten of er maatschappelijk draagvlak is voor het voorgestelde beleid. Ook moeten aandeelhouders de kans krijgen om te stemmen en moet meer dan driekwart van de aandeelhouders akkoord zijn.

Bij acht van de 66 beursfondsen werd die drempel niet gehaald. Vastned, Ctac en AMG kenden zelfs een absolute meerderheid die tegen een beloningsvoorstel was. “Een dergelijke revolte onder aandeelhouders kwam niet eerder voor”, meent de beleggersvereniging. Aandeelhouders stemden voor het laatst tegen een beloningsvoorstel bij Philips in 2008.

Bij nog eens acht andere beursfondsen werd het beleid wel goedgekeurd, maar was er toch weerstand tegen, zoals bij Basic Fit (22,7 procent van de aandeelhouders tegen) en TomTom (19,8 procent tegen). Bij die twee merkt de VEB op dat ook zonder de stem van de grootaandeelhouders het voorstel niet was aangenomen, omdat de topmannen van beide bedrijven allebei een flink pakket aandelen hebben waarmee ze dit konden voorkomen.

De VEB, die op aandeelhoudersvergaderingen de belangen van kleine aandeelhouders behartigt, stemde zelf in meer dan de helft van de gevallen (55 procent) tegen het beloningsvoorstel. Volgens de vereniging werd er dan niet genoeg rekening gehouden met de strategie en economische waarde van het bedrijf.

Lees ook:

Een manager blijkt waar voor zijn geld, tot op zekere hoogte

Bestuurders die meer verdienen, doen het beter dan hun collega’s met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek. Maar daar zit een grens aan: boven de 6 ton nemen de prestaties niet meer toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden