Jaarcijfers

Weer een jubeljaar voor ASML, brand en chiptekorten deren het bedrijf nauwelijks

In de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven wordt een machine ingepakt en gereedgemaakt voor transport. Het vervoer gebeurt vaak in delen, omdat de machines niet in het vliegtuig passen.  Beeld Hollandse Hoogte
In de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven wordt een machine ingepakt en gereedgemaakt voor transport. Het vervoer gebeurt vaak in delen, omdat de machines niet in het vliegtuig passen.Beeld Hollandse Hoogte

Chipmachinefabrikant ASML had wat tegenspoed, maar beleefde toch een jubeljaar. Het zoveelste.

Koos Schwartz

Er was een brand in een fabriek in Berlijn, waar belangrijke onderdelen worden gemaakt voor de chipmachines van ASML. Het was soms lastig aan personeel te komen. En het tekort aan chips in de wereld ging, o ironie, niet voorbij aan de fabrikant van machines om chips mee te maken.

Maar veel last van die tegenspoed? Nou, een beetje. Maar niet veel. Normaliter staan de presentaties van de jaarresultaten van ASML vrijwel altijd in het teken van meer, meer, meer. Dat was woensdag niet anders. Met één kanttekening: dat je ook kan zeggen dat het motto dit keer ‘veel meer, veel meer, heel veel meer’ was. Ondanks die brand begin januari van dit jaar, waar bestuursvoorzitter Peter Wennink zich rot van was geschrokken, maar die – zo zei hij – niet tot grote vertragingen bij de productie zal leiden.

6000 personeelsleden erbij

Heel veel meer. Neem alleen al het personeel. Er kwamen in een jaar 6000 personeelsleden bij – waar Wennink in het begin van 2021 op 1500 extra mensen had gerekend. De omzet steeg naar 18,6 miljard euro (was: 13,97 miljard in 2020). De nettowinst spoot omhoog van 3,5 miljard naar bijna 5,9 miljard euro. ASML zal over 2021 per aandeel 5,50 euro dividend uitbetalen (was: 2,75 euro).

Het bedrijf verkocht vorig jaar 309 machines (was: 258). Daarvan waren er 42 zogeheten EUV’s, de modernste, krachtigste en duurste machines die ASML in het Brabantse Veldhoven assembleert. Nog niet in de maak, maar al wel besteld is de allernieuwste versie van zo’n EUV. ASML gaat hem over een paar jaar in elkaar zetten. Wat die kost? Meer dan 300 miljoen euro, zei financieel directeur Roger Dassen. Een stuk duurder nog dan de duurste machines die tot dusver zijn verscheept.

Nog meer meer? Er kwam vorig jaar 4,9 miljard euro (was: 3,6 miljard) aan omzet binnen uit het onderhoud, de service en het moderniseren van machines. Vrijwel alle machines die ASML ooit maakte, draaien nog en moeten dus worden onderhouden. ASML gaf vorig jaar 2,5 miljard euro (was: 2,1 miljard) uit aan research en development. Niet alleen voor nieuwe technieken, maar ook voor verbetering van bestaande machines. Het orderboek zit propvol: er is voor 26 miljard aan machines besteld. ASML zit, qua productie, ongeveer aan zijn max. En het bedrijf keerde vorig jaar zo’n 10 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders: 1,4 miljard in de vorm van dividend, 8,6 miljard door de inkoop van eigen aandelen.

Geen concurrentie meer

Ondanks die vrijgevigheid, de kapitale winst en de zeer hoge winstmarges die ASML maakt (een brutomarge van 52,7 procent, haalbaar omdat het bedrijf zo ver voorop loopt dat het eigenlijk geen concurrenten meer heeft), profiteert het toch van een soort subsidie: een korting op zijn belastingafdrachten omdat het bedrijf zo innovatief is. ASML betaalde in 2021 15 procent belasting over zijn brutowinst.

En 2022? Dan komt weer meer. Wennink verwacht een omzetstijging van 20 procent voor zijn bedrijf, dat inmiddels een beurswaarde heeft van ongeveer 300 miljard dollar en daarmee in het mondiale lijstje van beursgenoteerde bedrijven met de hoogste beurswaarde is doorgedrongen tot de top-30.

Lees ook:

Topman Peter Wennink: ASML heeft meer voor- dan nadelen van de coronacrisis

Hoe zet je coronaproof een chipmachine in elkaar? Dat was aanvankelijk best lastig, vertelt de topman van ASML, maar nu heeft het bedrijf vooral profijt van de coronacrisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden