Juridische procedures

Weer dreigende schadeclaim voor Bayer, nu van aandeelhouders

Roundup, de onkruidverdelger die is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Het middel is sinds 1974 in de handel.  Beeld REUTERS
Roundup, de onkruidverdelger die is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Het middel is sinds 1974 in de handel.Beeld REUTERS

Aandeelhouders van Bayer zijn boos. Zij vinden dat de bedrijfsleiding in 2016 te weinig vertelde over de risico’s van de aankoop van Monsanto, maker van het onkruidverdelger Roundup.

Koos Schwartz

De aankoop van Monsanto, de Amerikaanse fabrikant van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, blijft het Duitse concern Bayer achtervolgen. In de VS kreeg Bayer de afgelopen jaren al te maken met schadeclaims van 125.000 mensen die stelden dat zij kanker hadden gekregen door het gebruik van Roundup.

Nu dreigen ook aandeelhouders van Bayer een schadeclaim in te dienen: zij vinden dat de bedrijfsleiding in 2016 onvoldoende informatie heeft gegeven over de risico’s die aan de overname van Monsanto waren verbonden. Toen Bayer Monsanto kocht, liepen de eerste rechtszaken tegen de Amerikaanse firma al. Bayer betaalde 63 miljard dollar voor Monsanto. Het was de grootste overname die een Duits bedrijf ooit deed.

Onzekerheid over de erkenning

De dreigende stap van de aandeelhouders werd bekendgemaakt door het advocatenkantoor Tilp Rechtsanwaltsgesellschaft dat zegt te handelen namens 250 institutionele beleggers (zoals vermogensbeheerders en pensioenfondsen) en een groep private investeerders. Gezamenlijk claimen zij ruim een miljard euro van Bayer.

Door de vele schadeclaims én door de onzekerheid over de erkenning van nog lopende claims is de waarde van het aandeel Bayer sinds medio 2016 gehalveerd. In diezelfde periode stegen de koersen van grote Duitse bedrijven gemiddeld met vijftig procent. Bayer stelde in een reactie dat het zich aan de wet heeft gehouden en dat het destijds heeft gemeld wat het moest melden.

Van de 125.000 claims zijn er inmiddels 96.000 min of meer afgehandeld. Met hen is een schikking getroffen waarvoor Bayer elf miljard dollar heeft uitgetrokken. Die schikking houdt geen schuldbekentenis in. Volgens Bayer is Roundup veilig: het omstreden bestanddeel glyfosaat is niet kankerverwekkend en dat is, aldus Bayer, uit veel studies gebleken. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA deelt die mening. Anderen niet: zo oordeelde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in 2015 dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Blootstelling aan Roundup

Hoe het met de resterende claims afloopt, is onduidelijk. Dit jaar verloor Bayer twee zaken. Het bedrijf werd in die gevallen, die allebei niet onder de schikking vielen, veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen van respectievelijk 20 en 25 miljoen dollar. Maar in twee andere gevallen kreeg Bayer wel gelijk: de betrokken jury’s meenden dat de gezondheidsklachten (in beide gevallen: kanker) van de eisers niet zijn veroorzaakt door blootstelling aan Roundup. De advocaat van de twee kankerpatiënten overweegt in hoger beroep te gaan tegen die uitspraken. Volgens de Frankfurter Allgemeine behartigt hij de belangen van meer dan vierduizend andere eisers.

En dan speelt er nog een kwestie. Bayer heeft gevraagd of het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn oordeel wil geven over een zaak die Bayer verloor. Het Hooggerechtshof heeft daarop de Amerikaanse regering om een standpunt gevraagd. Op basis van dat standpunt, waarop ook de EPA trouwens invloed heeft, bepaalt het Hooggerechtshof wat het gaat doen.

Als het hof een oordeel geeft en als dat oordeel in het voordeel van Bayer uitvalt, betekent dat waarschijnlijk dat er duidelijkheid zal zijn over de uitkomst van de meeste rechtszaken die nog lopen. Mocht het hof in het nadeel van Bayer besluiten, dan is de kans groot dat er nieuwe claims komen. Bayer heeft voor dat geval al 4,5 miljard dollar gereserveerd. Zo lang het oordeel van het hof er niet is, gaat Bayer niet in op eventuele nieuwe schikkingsvoorstellen, meldt een zegsman van het concern.

Lees ook:

Bayer komt in VS met alternatief voor glyfosaat

De glyfosaat-kwestie blijft Bayer achtervolgen. Het bedrijf zet meer geld apart voor de afhandeling van mogelijke schadeclaims in de VS. Eerder reserveerde Bayer daar al ruim tien miljard voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden