Op Pinkpop in Landgraaf wordt er veel gedronken.  Beeld ANP
Op Pinkpop in Landgraaf wordt er veel gedronken.Beeld ANP

Milieu

We willen af van de wegwerpbeker (maar handelen er nog niet naar)

Lukas van der Storm

We slaan in Nederland elke dag zo’n vijf miljoen wegwerpbekertjes aan koffie achterover. Een dagelijkse afvalberg van formaat, die toch met een beetje goede wil te vermijden is.

Of in elk geval een heel stuk te verlagen, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Mission Reuse. Dat samenwerkingsverband van milieu-organisaties wilde weleens weten in hoeverre consumenten bereid zijn over te stappen op een herbruikbare beker. En er is hoop: 70 procent van de consumenten zegt de voorkeur te geven aan een mok die níet meteen in de vuilnisbak belandt, zo toont een representatief onderzoek van PanelWizard onder 1100 mensen aan.

Het onderzoek stuurt vooral aan op een systeem waarbij mensen hun beker na gebruik weer in kunnen leveren. Daarbij is twee derde bereid statiegeld te betalen. 58 procent denkt dat zo’n mokkencarrousel op termijn de wegwerpbeker volledig kan vervangen.

Vanaf 2024 komt er al een verbod op wegwerpbekers en - verpakkingen. Maar dat bevat een ontsnappingsroute, benadrukt Mission Reuse. Wegwerpbekers mogen toch blijven als ze in elk geval grotendeels worden gerecycled. Maar ook recycling zorgt voor extra CO2-uitstoot; er gaan kostbare grondstoffen verloren.

De grote bereidheid ten spijt, behoeft het werkelijke gedrag van consumenten nog aandacht. Zo melden de NS dat, kort na een gerichte campagne, nu 3 procent van de stationskoffiekopers met een eigen beker aan komt zetten.

Wegwerpbekers voor koffie: we zeggen ervan af te willen, maar handelen daar vooralsnog niet naar. Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman
Wegwerpbekers voor koffie: we zeggen ervan af te willen, maar handelen daar vooralsnog niet naar.Beeld Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Lees ook:

Geen wegwerpbekers meer op de werkvloer: afwasbare koffiebeker op kantoor vanaf 2024 verplicht

Plastic wegwerpverpakkingen zijn vanaf 2024 niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca en op festivals. Koffiebekers en broodzakjes om mee te nemen zijn vanaf juli 2023 niet meer gratis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden