Horecasluiting

We moesten toch samen uit de crisis komen? Van dat ‘samen’ merkt de horeca niet veel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een flink aantal cafés en restaurants dreigt in januari open te gaan, ook als het kabinet dat verbiedt. Anderen houden zich liever aan de regels. Maar ze zitten in hetzelfde schuitje.

Daniëlle Vergeer blijft dicht: ‘Ieder kiest z’n eigen manier om aandacht te vragen’

“Ik begrijp het goed, heel goed zelfs. Maar wij trekken liever één lijn met onze vereniging, Koninklijke Horeca Nederland, dat lijkt ons beter: we willen geen burgerlijke ongehoorzaamheid. De nood is bij ons net zo hoog, het water staat ons niet tot aan de lippen, het staat al veel hoger.”

Dat zegt Daniëlle Vergeer, samen met twee broers eigenaar van een klein café, een restaurant, een feestzaal en een cateringbedrijf in Reeuwijk. “We hebben het bedrijf overgenomen van onze ouders, volgend jaar bestaan we vijftig jaar. Áls we het halen. Als ondernemer loop je risico, dat spreekt vanzelf. Maar 22 weken dicht vanwege corona, dat kun je geen ondernemersrisico meer noemen.”

“We hebben dertig mensen in dienst, waarvan vijf vast. Die proberen we een beetje aan de gang te houden. Maar ja, alle schoonmaakklusjes zijn nu wel gedaan. Maaltijden bezorgen, dat doen we nu ook, maar niet iedereen die voor ons werkt heeft een rijbewijs. En al die mensen werken hier omdat ze een passie hebben voor het vak. Ongelooflijk dat dat al die tijd niet kan.”

“Misschien helpt die actie om de opening aan te kondigen ons ook wel aan extra aandacht, ja, dat zou kunnen. Ik keur het niet af, er is geen verschil tussen ondernemers die nu zeggen dat ze sowieso open gaan en degenen die dat niet doen. Het doet heel veel pijn als je ziet dat je levenswerk bedreigd wordt. Maar ieder kiest zijn eigen manier om daar aandacht voor te vragen.”

Johan de Vos gaat hoe dan ook open: ‘We doen dit niet om te rellen of zo’

“Op NPO Radio was de stelling van dag: het is logisch dat de horecaondernemers in opstand komen, en daar was 86 procent van de stemmers het mee eens. Dat geeft wel vertrouwen dat mensen snappen waarom we dit doen.”

Johan de Vos, eigenaar van café Boerke Verschuren in Breda, nam het initiatief voor de aankondiging van vele tientallen horecaondernemers dat ze op 17 januari hoe dan ook open gaan, ook als het kabinet dat niet wil. “Dat is niet om te rellen of zo, het kán gewoon niet anders.”

“We moeten samen uit de crisis komen, dat was steeds de boodschap van het kabinet. Maar van dat ‘samen’ merken wij niet veel. De horeca is, met de cultuur en de evenementensector, als enige al tijden dicht. Dan is het heel zuur als je ziet hoe druk het is in winkelstraten.”

“Toen ik vorige week minister Hugo de Jonge hoorde aankondigen dat de horeca misschien wel tot eind januari dicht moest blijven, was voor mij de maat vol. Volkomen respectloos, zo tussen neus en lippen door. En ja, als je een hond maar vaak genoeg slaat, dan gaat-ie wel bijten.”

“Of mijn zaak het redt? Dat hangt ervan af of er steun komt. Zes maanden wel uitgaven, maar geen inkomsten – het geld is nu wel op. En zolang de zaak stil staat, heb ik verder niets te doen, dus ben ik me maar gaan inzetten voor het algemeen belang in plaats van alleen voor mijn eigen café.”

Extra steun voor horeca

Het kabinet wil extra geld uittrekken om sectoren zoals de horeca te helpen. Daar is een heel groot deel van de omzet weggevallen en het kabinet denkt dat meer geld redelijk is nu de coronacrisis langer duurt. Behalve voor cafés en restaurants zijn er ook extra miljoenen beschikbaar voor de evenementensector en voor cultuur. De details van de hulp worden volgende week bekend. Eerder werd al bekend dat het kabinet het plan om de steun aan bedrijven vanaf januari te versoberen, van tafel haalt. Dit plan werd geschreven voordat de tweede coronagolf zich aandiende. Ook daarover wordt volgende week meer duidelijk.

Lees ook:

Cafés en restaurants muiten: ‘Wij gaan sowieso open’

Een flink aantal cafés en restaurants zegt half januari open te gaan. Ook als het kabinet dat nog verbiedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden