Overname

Wat ziet investeringsreus Blackstone in de Haagse zakenbank NIBC?

Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt van NIBC in 2018, toen de bank naar de beurs ging. Daar is ze nu weer vanaf gehaald door investeringsmaatschappij Blackstone. Beeld ANP

Wat ziet een investeringsreus uit Amerika in de Haagse zakenbank NIBC, een relatief kleine speler?

Wat beweegt Blackstone? Waarom zou die Amerikaanse investeringsmaatschappij, een van de grootste ter wereld, de Nederlandse zakenbank NIBC opkopen en van de beurs ha­len? De deal lijkt hoe dan ook rond, nu het NIBC-bestuur dinsdagavond ­bekend heeft gemaakt het bod te omarmen. Grootaandeelhouders JC ­Flowers en het Nederlandse Reggeborgh, samen goed voor bijna driekwart van de aandelen, kwamen twee weken geleden al tot een akkoord met Blackstone.

Dinsdag maakte NIBC samen met het bestuursfiat gelijk zijn jaarcijfers van 2019 bekend. Daaruit blijkt dat de bank zo’n 1,8 miljard aan eigen vermogen op de balans heeft staan. Blackstone betaalt straks in totaal zo’n 1,4 miljard euro voor de bank. Dat is dus slechts 75 procent van de boekwaarde.

Die lage aankoopprijs is best te verklaren, analyseerde de Vereniging van Effectenbezitters eerder deze maand. Europese banken hebben minder winst in het vooruitzicht, waardoor ze ook minder opbrengen bij een overname. Ten eerste vanwege de lage renteomgeving, waardoor ze minder verdienen aan hypotheken. En ten tweede door de noodzaak om hun klanten – op last van Justitie – te screenen op witwaspraktijken. ­Daardoor stegen de loonkosten de afgelopen jaren, en die zullen nog wel verder stijgen. Wat de winst drukt.

Nederlanders vormen een gedisciplineerd volkje

Dus nogmaals: waarom trekt Blackstone de portemonnee voor een Europese bank? Dat kan met de Nederlandse hypotheekmarkt te maken hebben. Ja, de rentes zijn in Neder­land laag. Maar ze liggen hier volgens De Nederlandsche Bank nog altijd een stuk hoger dan het Europees gemiddelde. Nederlanders vormen wat hypotheken betreft ook een gedisciplineerd volkje: ze betalen meestal braaf terug, zelfs tijdens de laatste crisis. Kort­om, een relatief veilige en lucratieve markt om als buitenlandse investeerder in te stappen.

In samenwerking met twee andere investeerders riep NIBC onlangs nog hypotheekaanbieder Lot in het leven, die nog geen 1 procent rente rekent op tienjarige leningen. Blackstone wil blijven investeren in zulke tactieken van NIBC, blijkt uit de persverklaring.

Verder kon de Haagse bank solide jaarcijfers presenteren, zoals dat heet. Met gemak voldoet NIBC aan de strengere kapitaaleisen die de internationale toezichthouder Bank voor Internationale Betalingen sinds afgelopen augustus stelt. En omdat de bank geen betaalrekening aanbiedt, hoeft NIBC veel minder te investeren in klantscreening dan concurrenten als Rabobank, ABN Amro en ING.

Hogere score

De nettowinst zakte iets terug (van 214 miljoen naar 194 miljoen euro), maar dat was nog altijd een hogere score dan waar analisten op rekenden. Bovendien: de verhouding tussen het eigen vermogen en het rendement bedraagt bij NIBC 11,4 procent, waarmee het de andere banken ook achter zich laat.

Het is maar de vraag of Blackstone veel gaat veranderen aan de bedrijfsvoering van NIBC. Soms wil een investeringsfonds na een aankoop nog weleens het bestaande management vervangen door bestuurders waar het meer vertrouwen in heeft, of allerlei kostenbesparingen doorvoeren. Maar het huidige bestuur, onder leiding van Paulus de Wilt, krijgt in de persverklaring juist een groot compliment van Blackstone’s onderdirecteur Qasim Abbas. Verdere kostenbesparingen lijken ook niet voor de hand te liggen. NIBC sneed onlangs zelf al in zijn personeelsbestand. Zakelijke klanten kunnen binnenkort niet meer bij de bank terecht voor effectenhandel en beleggingsanalyses. Daardoor verliezen vijftig van de 550 personeelsleden hun baan.

Lees ook:

Amerikaanse reus doet bod op Nederlandse ‘wederopbouwbank’ NIBC

Begin dit jaar steeg de koers van zakenbank NIBC opeens met meer dan 20 procent. Hadden mensen lucht gekregen van de overnameonderhandelingen met een Amerikaanse investeringsmaatschappij?

Grootbanken willen persoonsgegevens uitwisselen om witwasserij tegen te gaan

Nu nog verboden maar volgend jaar misschien niet meer: grootbanken die hun klantgegevens onderling delen in hun jacht op witwasserij. Daar gaat jaarlijks 13 miljard in om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden