Retail

‘Warenhuis Hudson's Bay sluit eind dit jaar’

Beeld ANP

Met grote plannen en veel ambitie kondigde het Canadese warenhuis Hudson’s Bay in 2016 zijn komst naar Nederland aan. Maar na drie jaar lijkt het plan om in het gat van V&D te springen mislukt, en vertrekt de keten weer.

Het einde lijkt nabij voor warenhuisketen Hudson’s Bay in Nederland. De Canadese keten, die drie jaar geleden in het gat sprong dat het failliete V&D achterliet, zou alle Nederlandse vestigingen eind dit jaar willen sluiten. Het bedrijf zelf heeft de berichten nog niet bevestigd, maar de vakbonden CNV Vakmensen en De Unie melden dat er een aanvraag loopt voor collectief ontslag van alle medewerkers.

Dit weekeinde citeerde Het Financieele Dagblad uit een vertrouwelijke brief van Hudson’s Bay, waarin gesproken wordt over ‘de langdurig financieel onhoudbare situatie’ van het bedrijf. De aandeelhouders zouden om die reden besloten hebben de stekker uit de Nederlandse vestigingen te trekken en collectief ontslag aan te vragen voor de medewerkers.

Slechte prestaties

Het is niet voor het eerst dat er berichten naar buiten komen over de slechte prestaties van de Nederlandse tak van het bedrijf. Drie jaar geleden kwam Hudson’s Bay naar Nederland, en betrok in de grote steden een aantal grote winkelpanden waarin eerst V&D gevestigd was. De ambities waren destijds nog groot: Hudson’s Bay mikte op een jaarlijkse omzet van 1 miljard euro en zestig vestigingen in Nederland. Uiteindelijk werden slechts vijftien winkels geopend, waarvan een aantal nog maar enkele maanden geleden.

Veel klanten trok het bedrijf echter niet. Retaildeskundigen zetten vraagtekens bij het gebrek aan een duidelijke marktintroductie, ook zou er geen duidelijke doelgroep zijn waar het bedrijf zich op wilde richten. Dat Hudson’s Bay zich dat ook realiseerde werd in april duidelijk toen via de Duitse krant Handelsblatt interne opmerkingen van bestuursvoorzitter Stephen Fanderl uitlekten.“Niemand van ons kan begrijpen met hoe weinig risicobewustzijn en echte analyse van de behoeften van Nederlandse klanten deze markttoetreding tot stand is gekomen.”

Toen de Canadese eigenaar vorig najaar zijn Europese activiteiten van de hand wilde doen, waren er voor de Nederlandse vestigingen geen gegadigden. In juni stelde het bedrijf daarop een financieel adviseur aan, waarbij het sluiten van winkels niet werd uitgesloten.

Niet verrast

De vakbonden waren dan ook niet verrast toen zij vorige week op de hoogte werden gesteld van het voornemen tot sluiting. “Niettemin is dit wel een heel bitter einde dat ongeveer 1400 mensen hard treft”, zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. Volgens haar is van faillissement geen sprake. De directie zou gemeld hebben dat er geld beschikbaar is voor een sociaal plan voor de medewerkers. “Dat gesprek ga ik uiteraard graag op korte termijn aan. Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan.”

Twerda spreekt haar zorgen uit over de hele detailhandel, en vreest dat het niet bij de sluiting van de Hudson’s Bay filialen zal blijven. “Over de hele range zie je dat ketens het heel moeilijk hebben. Deze ingreep zou wel eens het hele straatbeeld kunnen laten schudden.” In de afgelopen maanden gingen al meerdere winkelketens failliet, waaronder de klerenwinkels Sissy Boy en Coolcat.

Winkelpanden

Toen V&D begin 2016 failliet ging, bleven veel steden achter met grote winkelpanden waar maar moeilijk nieuwe huurders voor waren te vinden. Hudson’s Bay betrok enkele van die panden, maar dan voornamelijk in de grote steden.

In de afgelopen jaren zijn veel winkelpanden verbouwd tot woningen of horecagelegenheden, maar ook daaraan lijkt een einde te komen, meldde onderzoeksbureau Locatus onlangs. De leegstand van winkelpanden nam tussen 2015 en 2019 af, maar recent-e­lijk was juist weer sprake van een stijging.

Lees ook:

Het is ook wel erg stil in warenhuis Hudson’s Bay

Het gaat slecht met de Nederlandse tak van warenhuisketen Hudson’s Bay. Een bankroet dreigt. Wat gaat er mis bij ‘Het nieuwe warenhuis van Nederland’?

Waarom het warenhuis op sterven ligt 

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay draait in Europa met zware verliezen. Andere ketens presteren matig. Retailspecialist Paul Moers geeft warenhuis-college.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden