Boodschappenkwestie

Vrouw in de bijstand die gratis boodschappen kreeg, hoeft boete maar deels betalen

De 'boodschappenaffaire' in Wijdemeren maakte eind vorig jaar veel los. Beeld ANP Photo Xtra
De 'boodschappenaffaire' in Wijdemeren maakte eind vorig jaar veel los.Beeld ANP Photo Xtra

De vrouw uit Wijdemeren die wekelijks een tas boodschappen van haar moeder ontving, is terecht door de gemeente gekort op haar bijstandsuitkering. Dat oordeelt de rechter in hoger beroep. Wel verlaagde hij de terugvordering fors, van 7000 naar 2800 euro.

Lukas van der Storm

Wekelijks een tas boodschappen ontvangen terwijl je afhankelijk bent van een bijstandsuitkering. Mag dat? Nee, zo blijkt uit het oordeel dat de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandagochtend uitsprak. “Als een ander structureel en substantieel voorziet in een deel van de noodzakelijke bestaanskosten, levert dat een substantiële besparing op voor de bijstandsgerechtigde”, concluderen de rechters. En dus heeft de gemeente Wijdemeren (Loosdrecht, 's-Graveland) terecht een deel van de uitkering ingevorderd van een inwoonster die de weekboodschappen telkens van haar moeder kreeg.

Wijdemeren eiste een bedrag van 7000 euro aan te veel ontvangen bijstand terug. De vrouw had de structurele gift van haar moeder niet gemeld en daarmee de inlichtingenplicht geschonden, zo stelde de gemeente. De motivatie achter die terugvordering is volgens de CRvB niet alleen terecht, maar zelfs wettelijk onontkoombaar.

Toch schroefden de rechters het bedrag van 7000 euro flink terug. De gemeente had namelijk niet voor drie, maar slechts voor één jaar aannemelijk gemaakt dat de moeder van de vrouw structureel bijsprong. De vrouw had weliswaar verklaard dat haar moeder al 46 jaar boodschappen voor haar deed. “Maar hieruit kan niet de conclusie worden getrokken dat dit structureel gebeurde, en ook niet in welke omvang”, aldus het vonnis. Bankafschriften gelden hiervoor wel als bewijs, maar die zijn van slechts één jaar beschikbaar.

Geen 7000 maar 2800 euro

De raad komt daarom uit op een terugvordering van 2800 euro. Vaak mag een gemeente in dit soort gevallen nog extra bewijs aanleveren, maar die weg sneden de rechters nu af. Omdat de zaak al lang sleept, vinden zij ‘definitieve geschilbeslechting’ belangrijker dan een extra kans voor de gemeente. Opvallend is ook dat de vrouw een schadevergoeding van 200 euro toegewezen krijgt omdat de gemeente op onrechtmatige wijze een huisbezoek aflegde. Dat mag alleen met een goede en sluitende motivering, en die ontbrak in dit geval. De gemeente heeft de privacy van de vrouw daarmee ‘in ernstige mate geschonden.’

De gemeente Wijdemeren voerde eerder dit jaar in de media ook nog aan dat de vrouw een ‘auto en motor uit het duurdere segment’ zou bezitten. De advocaat van de vrouw ontkende dat, en stelde in het Algemeen Dagblad dat het twee voertuigen zonder veel restwaarde betrof. In de rechtszaak kwam dit deel van de kwestie niet wezenlijk aan bod.

Lees ook:

Politiek slaat alarm over strenge bijstandsregels

De Tweede Kamer wil de menselijke maat terug in de regels voor de bijstand. Aanleiding: een vrouw die de gemeente 7000 euro moest betalen omdat ze elke week een tas boodschappen kreeg van haar moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden