Oliemarkt

Vopak verdient goed aan het overschot aan olie; opslagtanks zijn nu goud waard

Vopak Terminal Eemshaven in Groningen, waar ruwe olie en olieproducten worden opgeslagen. Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie

Handelaren en speculanten zoeken naarstig naar opslagruimte voor hun waardeloze olie. Het Rotterdamse Vopak, uitbater van opslagtanks, kan weleens als winnaar uit de crisis komen.

Weinig bedrijven hebben baat bij het plotsklaps stilvallen van de economie. Het Rotterdamse Vopak is er een van, al zegt financieel topman Gerard Paulides dat in een toelichting op de kwartaalcijfers niet met zoveel woorden. De coronacrisis zal voor Vopak de komende maanden ‘gevolgen’ hebben, verklaarde hij dinsdag. De uitbater van opslagtanks op 66 terminals in 23 landen verwacht vanaf het komende kwartaal te beschikken over met name vollere olietanks. Oftewel: meer inkomsten.

De oliemarkt is getroffen door een dubbele crisis. Landen als Saudi-Arabië en Rusland produceren al langere tijd meer olie dan nodig is. Nu door de coronacrisis vliegtuigen aan de grond blijven en tankstations de verkoop van benzine en diesel zien teruglopen, heeft die overproductie desastreuze gevolgen. De wereld verbruikt volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) deze maand slechts 71 miljoen vaten olie, tegen 100 miljoen vaten voor de crisis.

Vergelijk het met een stoelendans, waar bij het verstommen van de muziek bijna alle stoelen blijken te zijn verdwenen - naar het toch al te grote aanbod is nu helemaal geen vraag meer. Het gevolg: de olieprijs is ingestort. Handelaren speuren naarstig naar opslagruimte, in afwachting van betere tijden of omdat ze hun olie simpelweg niet kwijt raken. Speculanten laten zelfs gehuurde tankers vol olie op zee ronddobberen. Dat is niet ongebruikelijk, zegt Lucia van Geuns, energiedeskundige van The Hague Centre for Strategic Studies. “Er is altijd kortetermijnhandel. Opslag in tankers komt vaker voor bij een surplus, maar het is nu wel extreem.”

Opslagruimte is goud waard

Vopak kan dus veel meer geld vragen voor de opslagruimte die het in de aanbieding heeft, onder meer in de haven van Rotterdam. Er is ruimte: momenteel ligt de bezettingsgraad van Vopaks opslagtanks op 84 procent. Vraag is wel hoe snel het bedrijf kan inspelen van de veranderde marktomstandigheden. “In de sector is het gebruikelijk om opslagruimte vijf, zes maanden van tevoren te reserveren”, zegt energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro. Als Vopak contractueel al veel heeft vastgelegd, duurt het wel voor het kan profiteren.

Vandaar ook dat de coronacrisis nog niet uit de resultaten van Vopaks eerste kwartaal is af te lezen. De afgelopen drie maanden verdiende het bedrijf 297 miljoen euro, tegen een omzet van bijna 325 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. De nettowinst kwam met 83 miljoen een fractie lager uit dan vorig jaar.

Inmiddels hebben de olieproducerende landen een akkoord gesloten om hun olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag in te perken. Kan dat de rooskleurige vooruitzichten van Vopak verpesten? “Die beperking is niet genoeg om een einde te maken aan het wereldwijde overschot aan olie. De voorraad die nu wordt opgeslagen, is bovendien niet een, twee, drie weg”, zegt Van Cleef. Pas na afloop van de coronacrisis doet het akkoord van onder meer Saoedi-Arabië en Rusland ertoe, zegt hij. “Het hangt er helemaal van af hoe lang de lockdown duurt.”

Lees ook:

Waarom de Amerikaanse olie opeens min veertig dollar kostte

Wie een koopcontract voor olie heeft, maar die olie nergens kan laten, heeft een probleem. Die wil koste wat kost van zijn contract af.

De olieruzie is voorbij, het olie-overschot nog lang niet

Rusland en Saudi-Arabië verminderen hun olieproductie. Toch is de kans groot dat olie nog goedkoper zal worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden