Coronacrisis

Vooral midden- en kleine bedrijven maken gebruik van de overheidssteun

Bijna 1000 aardappeltelers kozen voor steun bij de patatproductie.Beeld ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende welke soorten overheidssteun bedrijven het meest gebruiken.

Twee op de vijf  midden- en kleine bedrijven (mkb) maken vanwege de coronacrisis gebruik van een van de grote steunregelingen van de overheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om bedrijven met minimaal 2 en maximaal 250 werknemers. In het onderzoek is gekeken naar de gebruikte steun tot en met 31 juli. 

Er zijn drie grote steunregelingen: de NOW-regeling, waarbij de overheid een deel van de loonkosten op zich neemt, de TOGS, een eenmalig bedrag van 4000 euro voor ondernemers in getroffen sectoren en de mogelijkheid om de betaling van belastingen uit te stellen.  

De helft van de gesteunde bedrijven maakt gebruik van twee of drie van deze regelingen, meldt het instituut. Van de drie regelingen is de eerste versie van de NOW het meest gebruikt, door 106 .000 bedrijven. Van de TOGS maakte 95.000 bedrijven gebruik, 64.000 bedrijven kregen belastinguitstel.

Van alle mkb-bedrijven maakten die met 10 tot 50 werknemers het vaakst gebruik van de steunregelingen: bijna 60 procent. Ook bedrijven met 50 tot 250 man personeel maakten er relatief vaak gebruik van. Anders is dat bij kleine bedrijven met maximaal 10 werknemers, zogenaamde microbedrijven. Daarvan maakte een ruime meerderheid – twee derde – helemaal geen gebruik van steunmaatregelen. 

Start-ups, scale-ups, en innovatieve mkb’ers 

Bij werkgevers die gebruik maken van meer dan één regeling is de combinatie NOW en TOGS het meest voorkomend (35.000 bedrijven). Daarna combineren bedrijven het vaakst de NOW, TOGS en belastinguitstel (22.000 bedrijven). 

Naast de drie grote steunmaatregelen heeft het CBS ook gekeken naar het gebruik van kleinere regelingen. Zo maakten 3000 werkgevers gebruik van de Borgstelling MKB-kredieten, waarmee ze een lening of garantie konden krijgen. Ruim 1000 bedrijven kregen daarnaast uitstel van aflossing. Iets minder dan 500 start-ups, scale-ups, en innovatieve mkb’ers maakten gebruik van een Corona-Overbuggingslening. Daarmee kunnen ze maximaal 2 miljoen lenen tegen een rentetarief van 3 procent. 

Dan zijn er ook nog de kleinere regelingen voor specifieke sectoren. Ruim 1000 mkb’ers gebruikten de tegemoetkoming voor de sierteelt, bijna 1000 aardappeltelers kozen voor steun bij de patatproductie. Meer dan driekwart van de bedrijven in Nederland betreft eenmanszaken, die maken relatief weinig gebruik van de onderzochte regelingen (11 procent). Dat komt omdat voor hen een aparte steunmaatregel is bedacht: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Die onderzocht het CBS niet. Ook de grootste bedrijven met meer dan 250 personeelsleden komen niet in de cijfers voor.

Lees ook: 

CPB verwacht minder krimp als gevolg van corona

De Nederlandse economie krimpt dit jaar minder dan eerder werd gevreesd, voorspelt het Centraal Planbureau. Maar dan moet er geen tweede golf aan besmettingen komen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden