Vacatures

Voor het eerst sinds 2013 loopt het aantal vacatures terug

Vooral in de ICT loopt het aantal vacatures terug. Beeld ANP

Er zijn voor het eerst in lange tijd minder vacatures, vergeleken met het jaar ervoor. Toch is de arbeidsmarkt nog krap.

De ommezwaai is een feit: voor het eerst sinds 2013 is het aantal vacatures weer gedaald. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een daling van 5,3 procent, meldt databedrijf Intelligence Group (IG) op basis van eigen onderzoek.

Het zat er wel een beetje aan te komen. De arbeidsmarkt is momenteel ontzettend krap, de vraag naar personeel groot.

Die krapte naderde haar grens al een tijdje, stelt IG. Het moet wel een keer omlaag gaan. Zie die dalende vraag naar arbeid dus vooral ook in het licht van dat uitzonderlijk hoge niveau van de laatste jaren, zegt arbeidsmarktanalist en medeonderzoeker Arjan Ruis. “Er staan nog steeds heel veel vacatures open, ook na deze daling.”

Vooral in de ICT-sector kelderde het aantal vacatures, voor sommige beroepen met wel 70 procent vergeleken met eind 2018. Sterker: in het lijstje met beroepen waarin de vraag het hardst daalde, staan er vier ICT-beroepen bovenaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over programmeurs die zich met een specifieke programmeertaal bezighouden. 

Verder ziet IG de vacatures teruglopen in de marketinghoek (met 22 procent), in de recreatiesferen als sport en toerisme (14 procent) maar ook in de sector beleid en bestuur (12 procent).

Uitzendbureaus hebben minder bemiddeld

In het algemeen ziet IG dat uitzendbureaus minder hebben bemiddeld. Veel meer dan bij reguliere werkgevers loopt bij hen het aantal vacatures terug.

Volgens Ruis komt dat doordat de flexibele schil voorop loopt in de conjunctuur. Flexwerkers worden als eerste aangenomen als de economie aantrekt, en gaan er ook als eerste weer uit als die afkoelt. Het gaat veelal over banen in de industrie en techniek.

Ruis stelt dat het aantal vacatures nog veel drastischer zal dalen als de Nederlandse economie verslechtert. Denk als vuistregel dan aan een economische groei van ‘slechts’ 1 procent voor volgend jaar, of een werkloosheid van meer dan 4 procent. “In die scenario’s zouden er zomaar 100.000 vacatures kunnen verdwijnen.”

Of dat eraan zit te komen? “Nu voorspelt het Centraal Planbureau nog een groei van 1,5 procent voor volgend jaar”, zegt hij. “Maar het is niet zeker of dat uitkomt. Het CPB rekent bijvoorbeeld met een zachte brexit.”

Lees ook:

‘De krapte op de arbeidsmarkt ontwricht de samenleving’

In allerlei sectoren neemt de krapte aan personeel toe, schrijft het UWV. Dat is slecht voor de economische groei en voor het werkplezier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden