Vakbond

VNC vindt loonbod KLM te mager en denkt na over acties

Een KLM-stewardess loopt door de vertrekhal van Schiphol.Beeld ANP

De stewards en stewardessen hebben het cao-voorstel van KLM naar de prullenbak verwezen. Mogelijk volgen er acties.

Het verjaardagsfeest van een 100-jarige krijgt een nare bijsmaak als er bij het buffet geklaagd wordt over de ruimhartigheid van de hoogbejaarde dame. De Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) had het graag anders gezien, zegt VNC-bestuurder Chris van Elswijk. “Wij hadden ook liever vrolijk de slingers opgehangen voor de 100-jarige verjaardag van KLM, maar wij vinden de loonsverhoging van 7 procent over 2 jaar en 9 maanden gewoon te laag. Bijna tachtig procent van onze ledenraad heeft daarom tegen dit voorstel gestemd.”

De cabinevakbond denkt nu na over acties, al is daar officieel nog geen besluit over genomen. De VNC dreigde eerder al met acties via een ultimatum, maar had dit opgeschort vanwege het nieuwe cao-voorstel van KLM.

De VNC heeft vanaf het begin van de onderhandelingen vooral gestreefd naar een hoger loon, zegt Van Elswijk. Afspraken over andere arbeidsvoorwaarden zoals roosters en parkeerkosten, waren voor de VNC minder belangrijk. “Wij hebben vanaf het begin gezegd dat het ons vooral ging om een goede structurele loonsverhoging, de rest was voor ons dit keer wat minder belangrijk”, zegt Van Elswijk. “Tussen 2014 en 2016 toen KLM het moeilijk had, hebben wij ingeleverd. Maar ondertussen heeft KLM een paar gouden jaren achter de rug en dat willen wij nu terug zien.” De VNC wijst erop dat andere sectoren in Nederland er gemiddeld 3 procent per jaar op vooruit zijn gegaan.

In een reactie stelt KLM dat het onderhandelingsresultaat ‘recht doet aan de medewerker, de klant en de snel veranderende internationale marktomstandigheden’. “We vinden het onbegrijpelijk dat de ledenraad van VNC het cao-voorstel heeft verworpen”, aldus een woordvoerder van KLM.

Het is nog afwachten wat de achterban van de andere vakbond van stewards en stewardessen FNV Cabine vindt van het cao-voorstel van KLM.

Schiphol mag sociale voorwaarden eisen in aanbesteding

Schiphol mag bij een aanbesteding wel degelijk eisen dat er een specifieke cao wordt toegepast. Dat heeft de rechter bepaald. Schiphol raakte in augustus in conflict met de FNV omdat de luchthaven de cao particuliere beveiliging niet in het eisenpakket had gestopt bij de nieuwe aanbesteding van de beveiligingswerkzaamheden. Schiphol weigerde dit te doen, omdat dit volgens de luchthaven niet zou stroken met Europese regels. Volgens de FNV klopte deze veronderstelling niet en de vakbond krijgt daar nu gelijk in van de rechter. De partijen waren ondertussen al nader tot elkaar gekomen. Schiphol laat weten de hernieuwde situatie mee te nemen in het aanbestedingstraject.

Lees ook: 

‘Schiphol kan wel eisen dat zijn beveiligingsbedrijf aan de cao voldoet’

De FNV en Schiphol liggen met elkaar in de clinch over de eisen voor aanbesteding van beveiliging. De luchthaven wijst naar Europa, maar Brussel zal waarschijnlijk niet dwarsliggen, stelt een hoogleraar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden