Arbeidsomstandigheden

Vleessector vindt kritiek op hygiëne in coronatijden niet terecht

Een werknemer in een kippenslachterijbedrijf.Beeld ANP

In de Verenigde Staten en Duitsland sloten vleesfabrieken de deuren nadat medewerkers waren besmet met het coronavirus. Is de Nederlandse vleessector wel veilig?

Eerder deze maand raakten 28 Oost-Europese arbeidsmigranten die werkzaam zijn bij een fabriek van vleesverwerker Vion in Scherpenzeel besmet met het coronavirus. Het is onduidelijk of de besmetting op de werkvloer heeft plaatsgevonden. “Wel is duidelijk dat Vion zich aan alle maatregelen van het RIVM heeft gehouden”, vertelt Paul van der Burg, woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspectie is na de melding van de besmetting gaan kijken in de fabriek. “De anderhalve meter afstand wordt gewaarborgd, er wordt gebruik gemaakt van beschermende kleding en het is er hygiënisch.”

Is het gevaarlijk om in coronatijden in een Nederlandse vleesfabriek te werken? De vakbond FNV vindt dat er hard moet worden ingegrepen in de vleessector om coronabesmettingen te voorkomen. Dit laat de vakbond weten naar aanleiding van een enquête onder 1500 leden in de vleesverwerkende industrie. Honderd leden hebben de enquête ingevuld. 70 procent van de respondenten geeft aan dat hun collega’s zich niet aan de maatregelen houden. 

Nog eens 41 procent zegt dat zij hun handen niet kunnen wassen op de werkplek en 30 procent kan niet werken met de anderhalve meter afstand. “De sector neemt te weinig maatregelen om hun personeel te beschermen”, concludeert FNV-bestuurder voedingsindustrie John Klijn. “In de vleesverwerking werken werknemers dichtbij elkaar aan loopbanden en snijtafels. Afstand houden is moeilijk, maar wel nodig voor de veiligheid van het personeel. En daar wordt nu gefaald.”

Hygiënemaatregelen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), belangenbehartiger van werkgevers in de vleessector, vindt de oproep van de FNV niet terecht. “Het klopt dat in de vleesverwerking werknemers dicht op elkaar werken, maar tegelijkertijd staan hygiënemaatregelen standaard hoog in het vaandel”, zegt algemeen secretaris van COV Richard van der Kruijk. 

“Daarnaast hebben wij een coronaprotocol ontwikkeld voor alle bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Er worden extra maatregelen genomen om besmetting te voorkomen”, zegt hij. “Er worden bijvoorbeeld schotten tussen de werknemers geplaatst die aan de loopbanden werken en er worden coronatoezichthouders aangewezen die in de gaten houden of werknemers voldoende afstand houden en de maatregelen worden uitgevoerd.

De arbeidsinspectie zegt bij monde van woordvoerder Van den Burg dat er weinig klachten binnenkomen over de vleessector. “De fabriek van Vion in Scherpenzeel is de eerste in de sector waar de inspectie sinds het begin van de coronacrisis is langsgegaan.”

Lees ook:

Bij wet onmisbaar verklaard door Trump: beademingsmachines, coronatesten en... varkenslapjes

Veel vleesfabrieken, waar dieren worden geslacht, uitgebeend en verpakt, zijn dicht in de Verenigde Staten. Er dreigt een vleestekort en president Trump neemt dat hoog op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden