Ontslagen

Vivat wil de beste in pensioenen worden, maar wel met 500 mensen minder

Een deel van de vlag van verzekeraar Vivat, die binnenkort onder de naam Athora Nederland verder gaat.  Beeld anp
Een deel van de vlag van verzekeraar Vivat, die binnenkort onder de naam Athora Nederland verder gaat.Beeld anp

Verzekeraar Vivat gaat zich volledig op pensioenen richten. Dat kost vier- à vijfhonderd mensen hun baan.

Nee, niet vanwege de coronacrisis, maar als gevolg van een ‘nieuwe strategie’ schrapt verzekeringsmaatschappij Vivat vier- tot vijfhonderd banen. Vivat – onder meer bekend van de merken Reaal, Zwitserleven en Actiam – kwam de crisis tot nu toe tamelijk ongeschonden door. Maar het bedrijf gaat zich voortaan volledig richten op pensioenen en daardoor wordt de organisatie eenvoudiger, zijn er minder ondersteunende functies nodig en kan er meer geautomatiseerd worden.

Vivat liet de afgelopen tijd al vacatures open staan en rekent ook op natuurlijk verloop. Maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Die reductie van personeel wil het bedrijf over drie jaar tot stand hebben gebracht. Tegen die tijd moeten de kosten met 30 procent teruggebracht zijn.

Vivat kwam met deze mededeling samen met de cijfers over het afgelopen half jaar. Die zien er niet slecht uit. De onderliggende winst kwam uit op 141 miljoen euro, tegen 151 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat kwam vooral door lagere resultaten uit investeringen, meldt Vivat zelf. De invloed van de coronacrisis daarop was beperkt.

Sleutelwoord: focus

Dat het bedrijf nu toch op de schop gaat, heeft te maken met de overname door het op Bermuda gevestigde bedrijf Athora. Dat nam Vivat vorig jaar voor zo’n 2,5 miljard euro van het Chinese Anbang en verkocht het onderdeel schadeverzekeringen meteen door aan verzekeraar NN. Als gevolg van die doorverkoop verhuizen er de komende tijd 575 Vivat-banen naar NN. De nu aangekondigde krimp met vier- à vijfhonderd banen komt daarbovenop en is een direct gevolg van wat volgens Vivat-topman Tom Kliphuis het sleutelwoord is in de nieuwe strategie: ‘focus’.

Vivat – dat tot zes jaar geleden opereerde onder de naam Reaal en na de bankencrisis staatseigendom was geworden – krijgt meteen ook een nieuwe naam, Athora Nederland. Al zijn pensioenverzekeringen wil het bedrijf verkopen onder de naam Zwitserleven, volgens Kliphuis een ‘sterk en bekend merk’. Het doel is, zegt hij, om zo de ‘nummer 1 pensioenverzekeraar van Nederland’ te worden.

Vivat telt nu nog ongeveer 2200 werknemers. Daarvan is er over drie jaar, door het verdwijnen van de schadetak en door nu aangekondigde efficiency-operatie, nog ongeveer de helft over. Het bedrijf wil komend kwartaal al beginnen met het uitvoeren van zijn plannen, om te beginnen door te gaan overleggen met de ondernemingsraad.

In rustiger vaarwater

Volgens de vakbonden hing het banenverlies al in de lucht. “Deze reorganisatie moet wel haar vruchten gaan afwerpen zodat het bedrijf in rustiger vaarwater komt”, zegt voorzitter Frank Castelein van vakbond De Unie hij tegen het ANP. “Er moet wel een toekomstperspectief komen voor de medewerkers.”

In de financiële sector zijn de afgelopen jaren al erg veel ontslagen gevallen, voegt Fred Polhout van de FNV daaraan toe. Het zal voor ontslagen Vivat-personeel dus lastig worden om ander werk in de sector te vinden. “Elders in de sector zijn al projecten gaande om mensen ook te helpen aan banen in bijvoorbeeld zorg en onderwijs”, zegt hij. “Ook bij Vivat zal onze insteek zijn: hoe helpen we mensen aan ander werk.”

Lees ook:

Chinese eigenaar doet verzekeraar Vivat - Reaal, Zwitserleven - alweer van de hand

Na slechts een paar jaren in Chinese handen wordt verzekeraar Vivat alweer verkocht. Het bedrijf wordt deels Nederlands.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden