NieuwsArbeidsmarkt

Vijftiger zit eindelijk lekker in de arbeidsmarkt

Oud-voetballer John de Wolf tijdens een kennismakingsgesprek met de Tweede Kamer als ambassadeur voor de werkloze 50-plussers.Beeld ANP

Het gaat vijftigers steeds beter af op de arbeidsmarkt. Komt dat alleen door de krappe arbeidsmarkt of ook door een actieplan van het kabinet?

Door de zeer krappe arbeidsmarkt komen vijftigers tegenwoordig veel vaker uit de WW. Eindelijk net zo vaak zelfs als twintigers en dertigers met die uitkering, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Het  instituut bekeek hoeveel mensen een maand na het aflopen van hun WW-uitkering weer werk hadden in 2018. Van de werkloze 50-plussers kwam 70 procent vorig jaar weer aan een baan. Twee jaar eerder was dat  nog maar 61 procent was.

Zou dat met het actieplan te maken hebben dat toenmalig minister van sociale zaken Lodewijk Asscher jaren geleden lanceerde? Het plan om oudere werknemers wat beter in het zadel der arbeidsmarkt te helpen? Ze hebben een grotere kans op langdurige werkloosheid en stijgen door vergrijzing bovendien in aantal. Daarom ontwierp het kabinet allerlei regelingen, die het voor werkgevers aantrekkelijker moeten maken om iemand van boven de vijftig uit de WW te helpen.

Tegemoetkoming

Zo hoeven werkgevers nog maar dertien weken mee te betalen aan de ziektewet-uitkering van iemand boven de 56, mocht die onverhoopt uitvallen. Voor jongere zieke werknemers is dat nog altijd de gebruikelijke twee jaar. Dan is er nog een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt willen aannemen, onder wie dus ouderen met een uitkering. Daarbovenop investeert het huidige kabinet nog eens structureel 30 miljoen euro in het UWV, louter bedoeld om mensen in de WW meer persoonlijke begeleiding te bieden.

Tot slot is er nog een campagne geweest met oud-voetballer John de Wolff (56 jaar) als ambassadeur om het zelfbeeld van de doelgroep wat op te krikken. Die batterij aan maatregelen moest er uiteindelijk voor zorgen dat de arbeidsmarktkansen van de vijftiger niet onderdoen voor die van jongere werknemers.

Financieel CV

De huidige minister van sociale zaken, Wouter Koolmees, stuurde deze week een tussenevaluatie van het actieplan naar de Tweede Kamer. Daarin spreken de onderzoekers zich er nog niet over uit of de doelen zijn behaald, het is immers een tussenevaluatie. Wel valt hen nu al op dat veel werkgevers nog niet doorhebben van wat voor voordeeltjes en instrumenten ze allemaal gebruik kunnen maken. 

Dat probleem was al langer bekend. Op verzoek van de Kamer heeft het kabinet daarom een ‘financieel CV’ bedacht. Een papiertje waarmee een werkloze eenvoudig kan laten zien van welke regelingen een potentiële werkgever gebruik kan maken. Het effect daarvan is nog niet opgenomen in de tussenevaluatie.

Wél duidelijk is dat de campagne met John de Wolf tot een iets hoger zelfbeeld leidde bij de vijftigers. Bij werkgevers was het charmeoffensief minder effectief. Ruim 85 procent kijkt nu niet anders tegen oudere werknemers aan dan ervoor. De krapte op de arbeidsmarkt lijkt nog het beste medicijn voor de werkloze 50-plusser. 

Lees ook:

Overal vacatures, maar de 50-plusser komt moeilijk aan een baan

De werkloosheidscijfers zijn laag, terwijl er veel vacatures te vervullen zijn. Ondanks deze krappe arbeidsmarkt is het voor veel 50-plussers lastig om een baan te vinden.

Werkgevers prijzen oudere werknemers

Oudere werknemers een last? Daar denken veel werkgevers totaal anders over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden