Zelfgemaakt Antilliaanse pasteitjes

Vijftig pasteitjes per uur, volgens geheim recept

Kantoorinrichter Marc Gosseling maakt tegenwoordig pasteitjes volgens het recept van zijn Antilliaanse schoonmoeder. Welk recept? Dat is topgeheim.’

Natuurlijk was het niet de eerste keer dat Marc Gosseling (50) pastechi at. Met een Curaçaose vriendin is het bijna onmogelijk om niet in aanraking te komen met deze typisch Antilliaanse snack. Maar zo lekker als zijn schoonmoeder de Caribische pasteitjes maakt, vond hij ze nergens. “Hier moeten we iets mee”, zei hij tegen zijn schoonmoeder. Zo geschiedde.

Vijf jaar geleden wilde Gosseling ‘wel eens wat anders met z’n leven’. Hij werkte al twintig jaar in de kantoorinrichtingsbranche, maar die was hard geraakt door de recessie. Zijn vriendin moedigde hem aan voor zichzelf te beginnen. “In Amsterdam en omgeving kon je best wat Caribisch eten krijgen: roti, barra, veel Surinaamse gerechten, maar pastechi ontbraken, en al helemaal déze pastechi. Toen er op Koningsdag 2014 bijna continu een immense rij voor zijn gehuurde verkoopkraam op de Zaanse kermis stond, wist Gosseling zeker: hier moest hij mee verder.

Niet dat hij er ook maar enig verstand van had. “Nul ervaring in de keuken”, verklaart hij droogjes. “Ik ben helemaal geen kok, ik ben ook niet creatief met recepten. Thuis kookt mijn vriendin elke dag.” Toch staat Gosseling nu dagelijks in zijn productiekeuken in Westzaan in z’n eentje zo’n vijftig pasteitjes per uur te maken. Een deegmachine kneedt het deeg, vervolgens gebeurt alles met de hand. Met een simpele pastamachine rolt hij het deeg uit tot dunne lapjes, duwt het in vormpjes, legt er de vulling op, vouwt het lapje dubbel tot een half maantje, en maakt het dicht.

Hogere pastei-kunde

Hij had aan zijn schoonmoeder Erna Alberto (66) de beste leermeester die hij zich kon wensen. “Als het deeg te droog is, gaat het pasteitje splijten en valt de inhoud eruit. Als het te plakkerig is, word je gek omdat het de hele tijd aan de pastamachine blijft plakken.” Triomfantelijk: “Maar als je de juiste verhoudingen weet, is het een koud kunstje.” De vulling van de pasteitjes laat Gosseling over aan zijn schoonmoeder. Hij doet de boodschappen, zij oefent haar befaamde kunsten uit op grote hoeveelheden kip, rund of tonijn plus kruiden en specerijen. Gosseling: “Het recept is zeer geheim. Ze heeft het zwaar verfijnd.”

We hebben hier dan ook te maken met hogere pastei-kunde, en die luistert volgens maestra Alberto erg nauw. “Ik smokkel soms een beetje”, geeft haar schoonzoon toe. “In de rundervariant horen speciaal bewerkte rozijntjes – nu vertel ik eigenlijk al te veel”, onderbreekt hij zichzelf. “Er moeten welgeteld twee rozijntjes in één pasteitje. Mijn schoonmoeder zou ze er zelf één voor één in stoppen, maar ik gooi stiekem een paar lepels rozijnen in haar bak met vulling, dat scheelt me enorm in tijd.”

Gosseling levert zijn pastechi aan bakkerijen, toko’s, delicatessenzaken en een Caribisch restaurant, daarnaast tourt hij in de zomer met de Pastéchi Caribé-foodtruck langs festivals. Af en toe vraagt iemand zich boos af wat die makamba (Papiaments scheldwoord voor Hollander) met die pastechi moet. Dan roept Gosselings vriendin: “Hij heeft ze gemaakt hoor!” En ze vínden ze lekker.

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Info: pastechicaribe.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden