InterviewMannenemancipatie

‘Vijf weken geboorteverlof voor partners is niet genoeg om het vaderschap te veranderen’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vaderschap wordt pas echt anders als we onze blik op mannen bijstellen, zegt deze voorvechter van mannenemancipatie.

Elisa Hermanides

De nieuwe verlofregeling is voor vaders een stap vooruit, maar ze is nog lang niet voldoende, zegt Jens van Tricht, directeur van Emancipator, organisatie voor mannenemancipatie. “Het geboorteverlof moet even lang worden als dat van moeders én volledig betaald.”

Emancipator pleit al enige tijd voor een langer verlof voor vaders, omdat de organisatie daarmee hoopt zorgzame mannelijkheid te bevorderen. “Zo lang mannen zich niet anders gaan gedragen en het beeld van mannen blijft zoals het is, wordt de emancipatie van vrouwen niet voltooid.”

Staat Nederland er dan zo slecht voor als het gaat om de verdeling van de zorg voor de kinderen? Volgens Van Tricht wel. “We zien dat vrouwen nog altijd het meest voor de kinderen zorgen, minder betaald werken en het meeste doen in het huishouden.Zelfs als mannen een papadag hebben, dan nog zie je dat ze op die dag het huishouden eerder links laten liggen.”

Jens van Tricht, directeur van Emancipator.  Beeld Jelmer de Haas
Jens van Tricht, directeur van Emancipator.Beeld Jelmer de Haas

Van Tricht verwacht niet dat de nieuwe verlofregeling dit patroon in een keer zal veranderen. “Daarvoor is nodig dat de samenleving meebeweegt. Nu is de beeldvorming nog dat je alleen een echte man bent als je vooral niet doet wat vrouwen doen.” Daar moeten we van af, zegt Van Tricht. “Als we zorg niet langer als een typische verantwoordelijkheid van vrouwen zien, dan kunnen mannen makkelijker meer zorg op zich nemen en kunnen vrouwen makkelijker meer werken.”

Vraag eens aan een kleine jongen of ‘ie vader wil worden

Om de beeldvorming te veranderen, moet iedereen zijn best doen. “Vraag niet alleen aan kleine meisjes of ze later moeder willen worden, maar ook aan kleine jongens of ze vader willen worden”, zegt Van Tricht. “Nu is het nog zo dat de meeste mannen, voordat ze vader worden, nog nooit een baby hebben vastgehouden. Dat is bij vrouwen wel anders.”

Het zou het beste zijn als het extra geboorteverlof voor een deel na het zwangerschapsverlof van de vrouw moet worden opgenomen, vindt Van Tricht. “Mannen hebben de neiging om bepaalde zaken toch aan vrouwen over te laten. Of vrouwen denken dat ze het beter kunnen, waardoor ze mannen zorgtaken uit handen nemen. Als een man alleen is met een kind en een vrouw zit op haar werk, dan zal hij zijn eigen weg moeten vinden. Volgens onderzoek is dat het beste voor het gezin.”

Maar ook familie, werkgevers, kinderopvang en scholen moeten een draai maken, zegt de voorvechter van mannenemancipatie. Van Tricht: “Nu worden vaders vaak niet als volwaardige opvoeders gezien. Dan vraagt de leraar alleen aan de moeder of ze wil meehelpen op school.”

Lees ook:

Vanaf deze zomer mogen vaders met geboorteverlof en tienduizenden doen dat ook

Vanaf de tweede helft van 2020 mogen partners vijf weken geboorteverlof opnemen. Naar schatting zullen tienduizenden dat ook doen. ‘Veel zorg ligt op de schouders van de vrouw. Het is goed als dat wat evenwichtiger wordt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden