Virtuele valuta

Videobellen met elke ontvanger van bitcoins is geen doen, vinden handelaren in cryptovaluta

Een munt met het bitcoinsymbool op apparatuur van het Nederlandse Bitonic. Beeld ANP
Een munt met het bitcoinsymbool op apparatuur van het Nederlandse Bitonic.Beeld ANP

De Nederlandsche Bank eist dat cryptobedrijven precies weten hoe hun digitale transacties in elkaar zitten. Volgens het bedrijf Bitonic zorgen de nieuwe regels vooral voor bureaucratie.

Hans Nauta

De regels die De Nederlandsche Bank (DNB) oplegt aan bedrijven die bitcoins of andere digitale munten – cryptomunten – aanbieden, gaan volgens de sector veel te ver. Om illegale transacties te voorkomen, moeten cryptobedrijven bij een overboeking gaan controleren wie de ontvanger is van de munten. Gezien het anonieme karakter van de bitcoinhandel, is dat in de praktijk ingewikkeld.

Bij de bestuursrechter in Rotterdam diende hierover dinsdag een rechtszaak, van het Nederlandse bedrijf Bitonic tegen DNB. Bitonic vindt de nieuwe eisen onwerkbaar en niet effectief: ze leveren administratieve rompslomp op en helpen niet bij het opsporen van misstanden. Ook zou de privacy van klanten in het geding zijn.

De anonimiteit van virtuele valuta zorgt voor risico’s, vindt DNB. Het kunnen overboeken van bitcoins naar de andere kant van de wereld zonder tussenkomst van een bank, maakt witwassen, financiering van terrorisme en betalingen aan personen op de internationale sanctielijst eenvoudiger.

Videobellen met de ontvanger

De centrale bank houdt sinds dit jaar toezicht op de integriteit van cryptobedrijven en kwam in september met scherpe richtlijnen. Een aanbieder van cryptodiensten moet bij elke transactie identiteit en woonplaats van de ontvanger van virtuele munten vaststellen en die persoon screenen tegen sanctielijsten. Ongeacht de hoogte van het bedrag. Allerlei cryptobedrijven protesteerden in een brief. Volgens DNB komen de regels nu eenmaal voort uit de Sanctiewet.

DNB gaf al wat suggesties voor in de praktijk. Een cryptobedrijf kan bijvoorbeeld videobellen met de ontvanger tijdens het inloggen. Of om een afbeelding van zijn computerscherm vragen. Ook bij Bitonic zullen werknemers op een of andere manier moeten vaststellen of de transactie in de haak is.

Deze regels zijn strenger dan die voor banken, creditcardmaatschappijen en wisselkantoren, stelt Bitonic. Het bedrijf zegt zijn rol als poortwachter al jaren serieus te nemen en verdachte situaties te melden. Zo controleert het dagelijks of klanten op de internationale sanctielijst staan. Een verdachte klant wordt meteen op non-actief gezet, zegt Simon Lelieveldt, ‘compliance officer’ bij Bitonic.

Kwaadwillenden kunnen de controle omzeilen

Die controle van klanten door Bitonic is ook wel in orde, erkent DNB tijdens de zitting. Het gaat de toezichthouder om de tweede stap, als de met euro’s aangekochte bitcoins worden overgeboekt naar een wallet. Zo’n digitale portefeuille heeft een code als kenmerk, maar aan dat adres kun je niet zien van wie de portefeuille is. Ook verandert dat adres vaak in het systeem.

Zodra de klant een nieuw crypto-adres heeft, moet er opnieuw controle plaatsvinden, vindt DNB. De klant moet maar laten zien dat het adres echt van hem is en dus niet van iemand op de sanctielijst.

Dat zal niet helpen, zegt Bitonic. Kwaadwillenden kunnen zo’n controle omzeilen door een tussenpersoon te gebruiken, een geldezel. Die wil best een screenshot opsturen. Vervolgens kan hij de bitcoins alsnog doorsturen naar een terrorist. En goedwillende klanten zitten niet te wachten op zulke bureaucratie.

Net als banken moeten aanbieders van virtuele munten al het mogelijke doen om de legitimiteit van de sector te vergroten, reageert DNB. Als Bitonic de regels niet volgt, kan het zijn registratie verliezen. Het bedrijf vraagt de rechter om een tijdelijke ontheffing in afwachting van een bezwaarprocedure. Op 7 april is de uitspraak.

Lees ook:

Bitcoin breekt steeds nieuwe records. Moet je er wel of juist niet in investeren?

Aan enthousiasme voor de bitcoin geen gebrek. Het is eerder strengere regulering die de digitale munt parten kan gaan spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden