Watersnoodschade Limburg

Verzekeraar ASR moet na overstromingen flink in de buidel tasten

Een ondergelopen winkelstraat in het centrum van Valkenburg aan de Geul door de wateroverlast in Zuid-Limburg.  Beeld Arie Kievit
Een ondergelopen winkelstraat in het centrum van Valkenburg aan de Geul door de wateroverlast in Zuid-Limburg.Beeld Arie Kievit

ASR lijdt tientallen miljoenen euro’s schade door de recente overstromingen in Limburg.

De grote Nederlandse verzekeraar ASR, met merken als Ditzo en Europeesche Verzekeringen, schat de eigen schadelast van de overstromingen in juli op dit moment tussen de 20 en 30 miljoen euro. “Dat is heel veel geld, maar tegelijkertijd kunnen we dat heel makkelijk hebben”, zegt topman Jos Baeten. Volgens hem laat de verzekeraar over de gehele linie de laatste tijd sterke resultaten zien.

Vanwege de overstromingen kreeg ASR meer dan zeshonderd schadeclaims binnen, variërend van kleine schade tot hele inboedels die door het oprukkende water zijn vernietigd. Baeten zegt dat de helft van de vergoedingen inmiddels is uitgekeerd. Bij hele grote schades of bij bedrijven duurt het volgens hem vaak langer voor het precieze schadebedrag bekend is. Dan moet de verzekeraar soms ook wachten tot een aannemer de omvang van de schade heeft vastgesteld.

Experts en schadebehandelaars van ASR waren bij de overstromingen vanaf het begin ter plaatse om klanten en intermediairs van informatie te voorzien, zodat getroffen inwoners snel wisten waar ze aan toe waren en waar mogelijk ook direct geholpen werden met schadeherstel. Volgens Baeten zijn er nu nog teams bezig om alle claims zo snel mogelijk af te handelen. Hij rekent erop dat ASR hier voor het einde van het jaar mee klaar is, waarschijnlijk eerder.

Nationaal klimaatfonds

Terugkijkend op de ramp vindt Baeten dat de overheid voortaan meer moet doen aan de bescherming tegen overstromingen bij secundaire waterwegen, zoals de rivier de Geul. Ook herhaalt hij een eerder pleidooi voor een nationaal klimaatfonds, dat in de toekomst zou kunnen helpen bij het vergoeden van moeilijk te verzekeren schade. Dan zouden alle Nederlanders bijvoorbeeld een beetje moeten bijdragen voor een pot met geld, die kan worden aangewend als een grote rivier buiten de oevers treedt.

De schadelast van de overstromingen voor de firma valt pas in de cijfers over het tweede halfjaar. In de eerste jaarhelft zag ASR de nettowinst bijna verdubbelen tot 454 miljoen euro, en de vooruitzichten zijn goed. In dezelfde periode vorig jaar zag ASR zijn resultaat nog ruimschoots halveren. Door de coronacrisis moest de onderneming toen veel afschrijvingen doen.

Wel merkt ASR de laatste tijd bij zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen dat er meer mensen uitvallen door psychische klachten, mogelijk als gevolg van het langdurige thuiswerken. Om dit probleem onder de aandacht te brengen is het bedrijf een campagne gestart. Baeten: “Als de signalen tijdig worden herkend kunnen we uitval door stress en burn-out beter voorkomen. Het belang van preventie zien we ook terug in onze financiële resultaten.”

Lees ook:

Schade door kleinere rivieren Limburg wordt sinds een maand standaard wél gedekt

Geluk bij een ongeluk: Veel schade aan huizen en inboedels bij de overstromingen in Limburg wordt door verzekeraars vergoed.

Verzekeraar ASR levert in, maar niet veel

Het is een gunstig bij-effect van de coronacrisis: als meer mensen thuis werken, gebeuren er minder auto-ongelukken en wordt er minder ingebroken. Dat is goed nieuws voor verzekeringsmaatschappijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden