Halfjaarcijfers

Verzekeraar ASR levert in, maar niet veel

De halfjaarcijfers van verzekeringsmaatschappij ASR leidde tot een stijging van de koers van het aandeel. Beeld ANP
De halfjaarcijfers van verzekeringsmaatschappij ASR leidde tot een stijging van de koers van het aandeel.Beeld ANP

Ook in coronatijd valt er geld te verdienen met verzekeringen, blijkt uit de halfjaarcijfers van ASR.

Het is een gunstig bij-effect van de coronacrisis: als meer mensen thuis werken, gebeuren er minder auto-ongelukken en wordt er minder ingebroken. Dat is goed nieuws voor verzekeringsmaatschappijen, want die hoeven dan minder uit te keren.

Verzekeraar ASR profiteert daarvan, blijkt uit de halfjaarcijfers die het bedrijf woensdag bekendmaakte. De winst op zijn core business, het innen van premies en het vergoeden van schade, lag met 446 miljoen euro slechts 18 miljoen onder die van de eerste helft van 2019, en dat was voor ASR een recordjaar.

Met belastingen, rentes en de waarde van beleggingen meegerekend zien de halfjaarcijfers van ASR er minder goed uit: de nettowinst van het bedrijf halveerde van 540 miljoen in de eerste helft van 2019 naar 233 miljoen nu. Dat heeft vooral te maken met een minder gunstig effect van de coronacrisis: door de krimp van de economie leverden de beleggingen van ASR veel minder op.

Maar omdat ASR gewoon geld blijft verdienen met verzekeren, sprak topman Jos Baeten desondanks van ‘uitstekende’ resultaten. En beleggers gaven hem gelijk. Bij het openen van de beurs in Amsterdam, vlak nadat de cijfers bekend waren geworden, steeg de koers van het aandeel ASR meteen met zo’n 4 procent.

Ziekte en sterfgevallen

De daling van het aantal verkeersongelukken en inbraken leverden ASR geld op, uitkeringen op grond van arbeidsongeschiktheids- en levensverzekeringen kostten juist extra geld. Maar de invloed van de crisis op die kosten bleef beperkt. Inderdaad kreeg ASR te maken met iets meer ziekte – en dus meer uitkeringen – onder zijn verzekerden. Maar het aantal sterfgevallen steeg nauwelijks. Aan het begin van de corona-uitbraak overleden er meer mensen dan normaal, in de loop van het tweede kwartaal juist minder. “Het aantal overlijdens was vergelijkbaar met 2018, toen we een wat grotere griepgolf hadden”, stelt Baeten op basis van cijfers uit de eigen klantendatabase.

Dat de effecten van de crisis voor ASR al met al beperkt bleven, is volgens Baeten ‘geen reden om onvoorwaardelijk optimistisch te zijn’, daarvoor zijn de onzekerheden te groot. “Onze verwachting blijft dat we onze recordresultaten van 2019 niet zullen evenaren.”

ASR kondigde woensdag ook aan dat het de premiepensioentak van pensioenbank Brand New Day volledig in handen krijgt, een pensioenuitvoerder waar werkgevers hun pensioenregeling kunnen onderbrengen. ASR bezat al 50 procent van de aandelen en neemt nu ook de andere 50 procent over, een transactie waarmee 51 miljoen euro is gemoeid. Brand New Day gaat dan met zijn bank verder en zal zich volledig richten op de particuliere pensioenmarkt.

Lees ook:

Aantal misdrijven terug naar niveau vóór corona, omvang cybercrime blijft fors

Ook inbrekers en overvallers gaan weer op pad, blijkt uit de nieuwste misdaadcijfers. Slonk het aantal meldingen van zakkenrollerij, woninginbraak en straatroven flink tijdens de ‘intelligente lockdown’, nu turft de politie evenveel misdrijven als vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden