Economische groei

Vergrijzing hindert economische groei en koopkrachtstijging

De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt vooral door de vergrijzing.

De vergrijzing maakt de komende jaren een voorzichtig eind aan de economisch florissante tijden, verwacht het Centraal Planbureau. Zo valt de economische groei vanaf 2021 terug van 1,8 naar 1,1 procent en stijgt de koopkracht in de vier jaar daarna niet of nauwelijks, blijkt uit de Middellangetermijnverkenning van het CPB.

Zagen onderzoekers jarenlang de werkende Nederlanders ouder worden, nu voorspellen ze voor het eerst dat de beroepsbevolking krimpt. Vanaf 2021 telt Nederland 45.000 mensen minder die aan het werk zijn of dat zouden willen of kunnen. Met die bulk nieuwe 75-plussers neemt het aantal mensen dat bij kan dragen aan het bruto binnenlands product af.

En, ziet het CPB, die toename aan Nederlanders op leeftijd maakt dat er meer mensen een beroep doen op de gezondheidszorg. Met als gevolg dat de zorgkosten stijgen. Wie de komende jaren de arbeidsmarkt betreedt zal vooral door zorgbedrijven aan zijn jasje worden getrokken. Lukt het niet om voldoende zorgmedewerkers aan te trekken, dan dreigen langere wachtlijsten en mogelijk nog hogere kosten.

Extraatje weer kwijt

Vanaf 2022 kunnen de eerste pensioenen weer meestijgen met de inflatie, verwacht het CPB. Dat is al jaren niet gebeurd, waardoor gepensioneerden flink hebben ingeleverd. De pensioenfondsen zitten krap omdat hun beleggingen door de lage rente weinig opbrengen.

Een opsteker is dat de lonen tussen 2022 en 2025 wel iets stijgen. Maar dat extraatje zijn mensen weer kwijt aan hogere zorgpremies en een hoger eigen risico. Ook gaan ze meer afdragen aan hun pensioen en verliezen ze wat aftrekposten voor de belasting.

Ook het Rijk moet inleveren. Bleef er de laatste jaren nog wat over in de staatskas, komend jaar Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar daaraan komt een eind. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan.

De werkloosheid loopt weer op, naar 4,3 procent in 2025. Dit jaar is die nog 3,4 procent.

Lees ook: 

Juist bouwers en boeren zien hun omzet het hardst stijgen

We zijn over de top heen, maar de Nederlandse economie doet het nog altijd heel aardig, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

We gaan van moddervette naar magere economische jaren, voorspelt Brussel

De Europese Commissie ziet zwaar weer naderen en roept onder meer Nederland op om meer te investeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden