Handelsblok CPTPP

Verenigd Koninkrijk sluit grootste handelsakkoord sinds brexit

De Britse premier Rishi Sunak  Beeld REUTERS
De Britse premier Rishi SunakBeeld REUTERS

Londen heeft vrijdag bekendgemaakt dat het na 21 maanden onderhandelen een akkoord heeft bereikt over de toetreding tot de Trans-Pacifische handelsovereenkomst CPTPP, het grootste handelsakkoord sinds de brexit.

Redactie Trouw

Daarmee wordt het Verenigd Koninkrijk het eerste Europese land dat toetreedt tot het handelsblok CPTPP aldus Downing Street in een verklaring. Op dit moment hebben met Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam in totaal nu elf landen het verdrag ondertekend.

“Britse bedrijven krijgen nu een ongekende toegang tot markten van Europa tot de zuidelijke Stille Oceaan”, aldus premier Rishi Sunak in een verklaring. Op de lange termijn zal de toetreding 1,8 miljard pond (ongeveer 2 miljard euro) toevoegen aan de economische productie van het land, aldus de premier.

Zijn voorganger Boris Johnson diende in januari 2021 het verzoek in om zich te mogen aansluiten bij het vrijhandelsblok. Nadat het land in 2020 uit de Europese Unie stapte, was het VK hard op zoek naar nieuwe handelspartners. Sunak verwacht dat zich in de toekomst nog veel meer landen zullen aansluiten.

De Verenigde Staten behoren niet tot de staten die het akkoord hebben ondertekenend. Het land was, onder president Barack Obama, ooit de drijvende kracht achter het handelsakkoord, toen bekend als TPP, dat moest dienen als tegenwicht tegen de economische macht van China. Zijn opvolger Donald Trump had er echter geen belangstelling voor en beëindigde de besprekingen. Ook de huidige Amerikaanse president Joe Biden heeft tot nu toe geen interesse getoond in toetreding tot het akkoord

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden