Olieproductie

Verdeelde olielanden bereiken toch akkoord over olieproductie, die gaat iets omhoog

Een olietanker ligt voor anker in de kustwateren van Californië. In april was olie erg goedkoop. Handelaren kochten op grote schaal olie in en huurder tankers om die olie tijdelijk in op te slaan.  Beeld EPA
Een olietanker ligt voor anker in de kustwateren van Californië. In april was olie erg goedkoop. Handelaren kochten op grote schaal olie in en huurder tankers om die olie tijdelijk in op te slaan.Beeld EPA

Na een ‘frustrerende’ serie vergaderingen werden de olie producerende landen het eens: ze gaan iets meer olie leveren.

Het duurde een stuk langer dan gedacht, maar uiteindelijk kwamen de 23 olieproducerende landen, samen bekend onder de noemer Opec-plus, er dan toch uit. Vanaf januari gaat hun olieproductie iets omhoog. Na het akkoord stegen de olieprijzen licht. Een vat Brent-olie kost nu weer bijna 50 dollar, de hoogste prijs sinds 5 maart. De stijging is prettig voor de olieproducerende landen en voor de grote oliemaatschappijen en wat minder prettig voor de afnemers van olie.

Begin deze week was de verwachting dat de dertien landen die samen de Organisatie van olie exporterende landen (Opec) vormen, met Saudi-Arabië als belangrijkste lid, en de tien landen die met Opec samenwerken, met Rusland als belangrijkste exponent, het vrij snel eens zouden worden over de hoogte van de productie. Maar dat was niet het geval. Niet dinsdag maar pas laat op de donderdag werden de partijen het een soort van eens.

Volgens de persbureaus Reuters en Bloomberg waren het vooral de Verenigde Arabische Emiraten die het bereiken van een akkoord bemoeilijkten. De Emiraten hebben flink geïnvesteerd in oliewinning en wilden daarom hun productie uitbreiden. Veel andere landen voelden daar niets voor.

Vooruitzichten zijn ongewis

De olieprijzen zijn weliswaar een stuk hoger dan in de lente, maar de vooruitzichten voor komend jaar zijn ongewis. Aan de ene kant is er het economisch herstel in China en in veel Aziatische landen die weer volop olie importeren. Europese landen verbruiken ook meer olie dan in april en mei. Maar als het coronavirus niet wordt verslagen en lockdowns worden verlengd of heringevoerd, kan de vraag naar olie ook weer dalen. Als landen hun productie dan net hebben verhoogd, zou een forse daling van de olieprijs een gevolg kunnen zijn. Daar zitten de olieproducerende landen niet op te wachten.

Anderzijds is een forse prijsstijging, die het gevolg zou zijn van verdere productiebeperkingen, ook niet zaligmakend voor hen. Bij prijzen boven de 50 dollar per vat is de kans groot dat de Amerikaanse schalie-oliemaatschappijen meer olie gaan oppompen. Een deel van die bedrijven is de afgelopen maanden juist de markt uitgedrukt.

Historisch grote productiebeperking

Wat hebben de 23 landen nu afgesproken? In april waren de landen een historisch grote productiebeperking overeengekomen - 9,7 miljoen vaten per dag - om zo de olieprijs te stutten. Dat effect werd inderdaad bereikt. Afgesproken werd toen ook om de productie in augustus wat te verhogen (met 2 miljoen vaten) en in januari een volgende verhoging (van 2 miljoen vaten per dag) door te voeren.

Die laatste verhoging is nu van tafel: er komen vanaf 1 januari ‘slechts’ 500.000 vaten per dag bij, bijna een half procent van de huidige wereldproductie. Verder is afgesproken dat de betrokken landen daarna maandelijks gaan bepalen hoe het verder moet met de omvang van de productie: vaten erbij of niet. Dat is een opvallende afspraak want de Opec-landen plegen niet maandelijks te vergaderen.

Blijkbaar is er, ondanks het bereikte akkoord, toch nog verdeeldheid. Dat sprak ook uit de conclusie van prins Abdulaziz bin Salman, minister van energie van Saudi-Arabië, die na afloop van de gesprekken zei dat de onderhandelingen ‘ondraaglijk, zeer vermoeiend en soms frustrerend’ waren geweest.

Lees ook:

Hé, wat gek. Olie wordt duurder!

De coronacrisis heeft het oliegebruik flink gedrukt. Toch is olie fors in prijs gestegen de afgelopen weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden